Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

lundi, 10 novembre 2014

Fusion des régions : le combat continue

Députés.jpg

La premsa internacional sobre el 9 novembre en Catalunya

Durant els últims anys, un dels fets destacats del procés sobiranista català ha estat la gran atenció que hi han prestat els mitjans de comunicació internacionals. Amb la consulta feta, la gran xifra de mitjans acreditats i d'articles dedicats per la premsa estrangera no fa sinó confirmar aquest interès mundial pel present i pel futur de Catalunya.

Durant tota la jornada d'ahir ja hi va haver molt de seguiment, fins al punt que la notícia de la consulta fou la més llegida, per exemple, al portal de la BBC. I avui el ressò continua essent molt important.

 

The Guardian diu a la portada digital que el 80% de catalans voten en favor de la independència i l'edició escocesa del britànic The Times titula en portada 'Catalans plens d'esperança voten sobre la separació'.

 

Tobias Buck, el corresponsal del Financial Times, recorda que el 9-N es va fer malgrat una 'forta oposició del govern espanyol, i la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre'l'. Tot i que els dirigents catalans 'admeten que la votació no té conseqüències legals directes', destaca que esperen que la gran participació reforci els arguments de la seva causa davant de Madrid i més governs europeus: 'Els líders catalans esperen que la participació a la votació enviaran un missatge.'

El Financial Times també explica que, tot i els intents 'de l'últim minut' per aturar el procés, el 9-N es va desenvolupar d'una manera 'ordenada i pacífica'. Recorda que el govern català 'inicialment volia organitzar un referèndum més formal, com ara la votació de secessió d'Escòcia', però que el govern de Madrid ho va impedir 'repetidament'. I afegeix encara que ara Mas demana al govern espanyol que 'escolti el clam de Catalunya'. El corresponsal cita votants que defensen que, tot i el caràcter simbòlic del 9-N, ja 'ha arribat el moment' que els catalans decideixin el propi futur. Així mateix, comenta que els líders independentistes no havien volgut marcar-se un objectiu de participació perquè la suspensió del Tribunal Constitucional i la pressió de Madrid 'podia persuadir molts catalans a quedar-se a casa'. Amb tot, recorda que els partits nacionalistes van recollir uns 1,7 milions de vots a les eleccions del 2012, i que 'la manifestació independentista més recent a Barcelona va comptar amb 1,6 milions de persones'.

El francès Le Figaro explica que un 80% dels catalans voten sí a la independència, però avisa que els resultats s'han d'interpretar amb cautela perquè 'els qui s'oposen a la independència havien anunciat que boicotarien la votació'. Per això diu que van ser 'els simpatitzants de la causa independentista els qui van anar als col·legis electorals'.

vilaweb.cat 10/11/14

Marie-Jeannne VERNY communique

Felco.jpg

La resposta a la prohibició del 9-N: 2.220.669 vots

La participació total de votants en el 9-N amb el 100% de les messes del Principat ja escrutades, és de 2.220.669.  Hi ha un 80,78% dels vots pel sí-sí (1.793.804), un 10,07% pel sí-no (223.672) i un 4,5% pel no (100.702). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (63.037); el  sí-blanc, un 0,98% (19.969) i en blanc, el 0,56% (11.443)

Les dades de participació de la una i de les sis de la tarda han estat aquests.

Vegeu: Les dades de participació del 9-N a les 18.00, per municipis (PDF)

Territori Participació a les 13 h Participació a les 18 h
Alt Pirineu 13.389 persones 21.768 persones
Barcelona 693.914 persones 1.228.940 persones
Central 112.770 persones 186.991 persones
Girona 149.707 persones 232.458 persones
Lleida 64.291 persones 112.685 persones
Tarragona 82.747 persones 139.374 persones
Terres de l'Ebre 33.092 persones 55.315 persones
Total 1.142.910 persones 1.977.531 persones

 

vilaweb.cat 10/11/14

dimanche, 09 novembre 2014

L'Ostal Occitan de Narbonne a été inauguré avec 300 personnes !

L'inauguration en présence du maire de Narbonne/Photo DDM, jMG.

De gauche à droite : D. Mouly (Maire de Narbonne), Y. Penet, J. Grau, J-M Orrit - Photo J-M Guitter

Jeudi en fin de journée, les fondateurs du collectif Convergéncia Narbonesa ne pouvaient que se réjouir. Ce soir-là, la culture qu'ils défendent depuis des années trouve enfin un lieu où s'épanouir à Narbonne.

L'inauguration de l'Ostal Occitan a attiré les Narbonnais en nombre et la terrasse de la salle Entre-Deux-Villes s'avérait un peu étroite pour l'occasion, preuve en est que les défenseurs de la culture occitane sont certainement plus nombreux qu'on ne croit. La municipalité de Narbonne a mis en effet la salle Entre-Deux-Villes et sa terrasse à la disposition du collectif Convergéncia Narbonesa. Celui-ci est composé de sept associations occitanes qui, avec l'aide de la mairie, animeront et feront vivre cet endroit. L'inauguration officielle s'est tenue en présence de Didier Mouly, le maire de Narbonne ; Yves Penet, adjoint au maire délégué à la culture et au patrimoine ; Jean-Marie Orrit, conseiller municipal délégué à la culture occitane, et Jacky Grau, président de l'association Convergéncia Narbonesa. Tous, au cours des différentes interventions qui ont suivi le traditionnel coupé de ruban, ont convenu du même enthousiasme. Pour ces défenseurs de la culture locale, l'Occitanie est forte, entre autres, de plus de mille ans de littérature et s'exprime dans tous les domaines de l'activité humaine.

Pour eux, défendre la langue et la culture occitanes n'est pas un repli sur soi mais au contraire une ouverture sur le monde et les autres. Ainsi, le collectif s'attachera entre autres à développer les relations privilégiées et millénaires avec les pays catalans que des liens linguistiques, culturels et historiques unissent aux pays occitans. L'Ostal Occitan devient donc un lieu de rencontre, de connaissance, d'échange et d'animation. L'inauguration a été suivie par la présentation de l'exposition autour du livre «Flamenca», roman occitan du XIIIe siècle, mis en place par Benjamin Assié, directeur du Cirdoc. L'Ostal Occitan est situé sous l'office de tourisme, 31, rue Jean-Jaurès.

La Dépêche du Midi

Pais Nostre a Figueres per l'independéncia de Catalonha

ss.png

Una delegacion de Pais Nostre es a Figueres per aquèl jorn istoric : lo poble catalan vote per l'independència del Principat... Qualques fotos presas dins la matinada del 9 de novembre.

samedi, 08 novembre 2014

PAIS NOSTRE EN CATALOGNE POUR LE VOTE HISTORIQUE !

http://www.taradell.com/wp-content/uploads/2014/08/logo-araeslhora.jpgDimanche 9 novembre le peuple catalan va décider de son avenir en allant voter massivement pour la liberté et l'indépendance du pays. Ce scrutin a été rendu possible grâce à la mobilisation de  mouvements populaires comme "l'Assemblea nacional de Catalunya "et "Omnium Cuutural."

Favorable au droit des peuples à disposer d'eux même et solidaire depuis toujours de la lutte du peuple Catalan, le Mouvement Pais Nostre sera présent ce dimanche 9 novembre dans plusieurs villes du Principat.

Viva l'Afrairement entre Occitania e Catalunya !

vendredi, 07 novembre 2014

Mas confirma que el govern es farà càrrec de l'organització del 9-N

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat a tots els partits i entitats integrants del Pacte Nacional pel Dret de Decidir que serà el govern qui organitzarà el 9-N diumenge, malgrat la suspensió per part del Tribunal Constitucional i les amenaces de representants del govern espanyol. El president del Pacte, Joan Rigol, ha dit que en la seva intervenció inicial en la reunió d'avui, Artur Mas havia dit que 'anem endavant, ens defensem i apuntalem el 9-N amb el Pacte Nacional'. L'organització va a càrrec del govern, i el dispositiu es reforça gràcies a la implicació de la societat civil.

Això vol dir, segons que ha explicat Joan Rigol, que 'la part final del procés', el recompte, anirà a càrrec dels voluntaris. I ha confirmat que el govern ha garantit que hi haurà les urnes dins dels instituts, i no pas fora, i que el govern donarà en tot moment cobertura jurídica a tots els voluntaris que participin en el dispositiu del 9-N.

'El govern assumeix la seva responsabilitat fins al final, però sabent que en aquest final, els protagonistes són els voluntaris', ha dit Rigol. S'ha pogut arribar al 9-N, ha continuat, gràcies a un 'entramat' format pel Govern, que ha impulsat el procés, les institucions municipals i les entitats i associacions de la societat civil que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

vilaweb.cat 07/11/14

jeudi, 06 novembre 2014

"VIATGE POETIC EN PAIS D'OC "A ROCAFORT DE LAS CORBIERAS .

http://www.ieo-oc.org/IMG/jpg/Macarel_versionOC2008.jpg

Occitania es lo pais de las dos mars, Atlantic e Meditarranèa ,de las tres montanhas et de qualques planes ...

Joan Pèire nos convida a la descubèrta de la terra occitana ,amb de lecturas, de contes e d'istorias ...La serada se fara lo divendres 7de Novembre a 18 oras 30, a la mediateca de Rocafort de las Corbièras .

La comuna ofrira un aperitiu ,amb los vins de Cap Leucata .

mardi, 04 novembre 2014

El govern català desobeeix el TC i manté la votació del 9-N

El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès la votació del 9 de novembre per unanimitat, però el govern català la manté. Ho ha anunciat el conseller de la Presidència, Francesc Homs: 'Tot és a punt per al 9 de novembre i el govern manté el procés participatiu. Presentarem al·legacions per fer entendre que allò que el TC vol prohibir ja no ho fem, des d'abans del 14 d'octubre. El president ha demanat de reunir el Pacte Nacional pel Dret de decidir perquè cal fer pinya per avançar tots junts en l'exercici del dret de decidir el futur polític de Catalunya.' A més, ha anunciat que la Generalitat presentaria una demanda contra el govern d'Espanya al Tribunal Suprem.

Heus ací les paraules de Francesc Homs:


'Tot està a punt pel 9 de novembre i el govern... par vilawebtv

'El govern està molt tranquil — ha dit Homs—. Ara cal fer pinya per defensar tots junts drets tan fonamentals com el de la llibertat d'expressió. I per això el president ha demanat que es convoqui una reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir.' I ho ha reblat dient: 'El govern manté el procés participatiu amb totes les conseqüències.'

Homs ha explicat que la demanda contra el govern espanyol era per haver atemptat contra els drets fonamentals: el de participació, llibertat d'expressió i llibertat ideològica.

Poc abans d'aquesta compareixença d'Homs, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, havia dit que confiava que el govern català acataria la suspensió del nou 9-N. Segons Sáenz de Santamaría, 'la llei obliga tothom i, per tant, cap governant no pot decidir què compleix o deixa de complir: la llei és igual per a tothom'.

 

vilaweb.cat 04/011/14