Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

lundi, 28 mai 2018

CRISI POLITICA EN ITALIA ... E NOVELAS ELECCIONS ...

http://www.lepoint.fr/images/2016/12/07/6405485lpw-6407675-article-italyflag-jpg_3946886_660x281.jpgItàlia va entrar ahir en una crisi constitucional sense precedents. El president de la república, Sergio Mattarella, va decidir de vetar el candidat a ministre d’Economia proposat pel nou govern, perquè el considera massa contrari a l’euro. La decisió ha fet que Giuseppe Conte renunciés a formar el govern que li havia estat encarregat. Els dos partits que havien pactat el govern, la Lliga i el Moviment 5 Estels, han fet una crida a destituir el president de la república i a convocar noves eleccions, que sens dubte esdevindran un autèntic –i molt perillós– referèndum sobre Europa i l’euro.

El president de la república ha vetat la proposta de nomenar ministre d’Economia Paolo Savona, que havia estat ministre d’Indústria i sempre ha considerat que l’entrada d’Itàlia a l’euro havia estat un error. La decisió de Mattarella deixa en un lloc incòmode la presidència de la república, que en teoria hauria de ser neutral. La reacció dels partits que volien formar govern ha estat d’acusar el president de posar-se a les ordres de Brussel·les i impedir així que s’apliqui el vot dels italians en les darreres eleccions. Mattarella ha cridat a palau Carlo Cottarelli, un alt funcionari del Fons Monetari Internacional. Alguns mitjans italians especulen que Mattarella li pot encarregar un govern de transició.

Vilaweb.cat

La solució que s’apunta és tornar a fer eleccions, que podrien ser a començament de setembre. Tanmateix, molts observadors coincideixen a dir que aquestes eleccions esdevindrien un referèndum sobre l’euro i Europa, perquè la decisió de Mattarella per als contraris a l’euro demostraria que les pressions de la Unió Europea per a alterar el resultat electoral són reals.

Écrire un commentaire