Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

dimanche, 25 juin 2017

L'EUROREGION A PERPINHAN AMB OCCITANIA , CATALONHA E BALEARS .

L’entrada en servei de la seu de l'Euroregió a Perpinyà, confirmada aquest divendres amb la presència a Catalunya Nord dels presidents i presidentes de Catalunya, Balears i la regió Occitanie, mostra que l'aposta d'Esquerra Republicana a Catalunya Nord d'actuar amb pragmatisme i eficiència per generar sinergies entre els Països Catalans i la regió, és encertada i dona fruits. Es materialitza una de les reivindicacions que havíem posat en la campanya de les eleccions regionals franceses, donant suport a la llista encapçalada per Gérard Onesta  i posteriorment a la llista Delga-Onesta. Passades les eleccions, Esquerra Republicana a Catalunya Nord va seguir implicant-se en aquesta dinàmica, apostant per  posar en relació directe el govern de la Generalitat amb la presidenta Carole Delga.  Avui ens felicitem que aquest compromís es compleixi i reivindiquem  la nostra contribució per que Catalunya Nord tingui un paper central en aquesta dinàmica. Ens felicitem d'aquest pas recordant que ara l'objectiu és que l’Euroregió tingui una estructura efectiva, un pressupost digne i que es posin en plaça accions transfrontereres concretes a l’àmbit social, en el sector del transport, la comunicació, la formació, etc. Aplaudim el compliment d'un pas al qual hem contribuït sense renunciar a reclamar que queden altres temes pendents: el nom de la regió no és el que volem, i l'esperat Ofici Públic de la Llengua Catalana encara no sabem si es farà ni que serà.
Però des de Catalunya Nord, ERC hem optat per defugir dels discursos populistes i demagogs i hem  apostat per treballar i obtenir resultats reals; uns resultats que ara es concreten i ens donen la raó.
 
Comunicat  / Esquerra Republicana de Catalunya Nord
Perpinyà, el 24 de juny del 2017

.FOTO : CAROLE DELGA , CARLES PUIGDEMONT e FRANCINE ARMENGOL .

SERADA A L' OSTAL D'OCCITANIA A TOLOSA DIJOUS 29 DE JUNH .

ESCOLA OCCITANA D'ESTIU A VILANUEVA - D'OUT .

ESTAGI DE LENGA & CULTURA OCCITANAS / STAGE DE LANGUE & CULTURE OCCITANES
Del 13 al 19 d'agost a Vilanuèva d'Òut / du 13 au 19 août à Villeneuve-sur-Lot
Al programa : corses, talhièrs, conferéncias, espectacles, activitats per dròlles & jovents, ... / au programme : cours de langue, ateliers, conférences, spectacles, activités pour enfants & ados, ...
Lo programa aicí / le programme ici : http://s239719240.onlinehome.fr/files/EOE_2014/Depliant_B...

ESTAGI DE CANT TRADICIONAL / STAGE DE CHANT TRADITIONNEL
Los 14 & 15 d'agost a Vilanuèva d'Òut /les 14 & 15 août à Villeneuve-sur-Lot
Lo programa aicí / le programme ici : http://s239719240.onlinehome.fr/files/EOE_2014/Annonce_Ta... + http://s239719240.onlinehome.fr/files/EOE_2014/Contenu_In...

FORMACION A L'ENTORN DEL CARNAVAL OCCITAN / FORMATION AUTOUR DU CARNAVAL OCCITAN
Del 16 al 18 d'agost a Vilanuèva d'Òut / du 16 au 18 août à Villeneuve-sur-Lot

A L'ESPACI OCCITAN CARCINOL LOS 1-2 DE JULH .

samedi, 24 juin 2017

FESTIVAL " LES TROUBADOURS CHANTENT L'ART ROMAN EN OCCITANIE ".

BrochureFTCAR2017

www.festival-troubadoursartroman.fr  /       Tel 09 72 95 90 46

IL Y A 1 AN VOTE HISTORIQUE DU CONSEIL REGIONAL POUR "OCCITANIE " .

L’assemblée plénière réunissait les 158 conseillers régionaux de Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, vendredi 24 juin, au Parc des Expositions de Pérols (34). Le premier sujet inscrit à l’ordre du jour était le choix du futur nom de la Région.

À l'issue des débats, l'Assemblée plénière a adopté la résolution comportant l'avis au gouvernement relatif à la fixation du nom définitif de la région, qui sera donc « Occitanie », sous-titré des mentions Pyrénées-Méditerranée "dans la communication institutionnelle de la Région", précise la résolution.

La résolution a été adoptée à 85 voix (60 voix contre, neuf abstentions, un refus de vote).
 
Pour rappel, le Conseil régional avait lancé une grande consultation citoyenne durant un mois, jusqu'au 10 juin. Parmi les cinq noms proposés (Languedoc, Languedoc-Pyrénées, Occitanie, Occitanie-Pays catalan, Pyrénées-Méditerranée), c'est « Occitanie » qui était arrivé en tête des classements opérés par les participants.

( Article du journal " Tribune Languedoc-Roussillon / Juin 2016 ).

 

SANT JOAN ... LA FLAMA DEL CANIGO A BARCELONA .

OENOTOURISME / LES JEUDIS DU CHATEAU GRAND MOULIN A LEZIGNAN .

 

vendredi, 23 juin 2017

CATALONHA / CAMPANHA DE LA CUP PER LO REFERENDUM D'INDEPENDENCIA .

La CUP ha inaugurat la seva campanya a favor del sí al referèndum. En un acte a plaça d’Orfila de Sant Andreu, a Barcelona, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha reclamat que es concretin aviat els passos que se seguiran i que es facin públiques dues lleis diferenciades, una per a la transitorietat jurídica pensant en l’endemà de l’1 d’octubre i una altra d’específica per donar cobertura al referèndum.

La CUP vol que les forces independentistes decideixin també la data en què s’aprovaran, de manera que abans del setembre quedi clar què s’aprovarà i quan. Reguant ha advertit també que el seu partit no acceptaria reinterpretacions del resultat: ‘Qui pensi aprofitar el resultat per negociar un nou marc d’entesa erra i traeix; qui pensi aprofitar el resultat de l’1-O com una mobilització més erra i traeix’, ha advertit.

Reguant ha recordat que la pregunta és clara i que la resposta que se’n derivarà també. Per això, un sí majoritari obre les portes d’un procés constituent i de la república catalana, ha dit.

Vilaweb.cat .

INSEE / 6,9 MILLIONS D'HABITANTS EN 2050 EN OCCITANIE .

Résultat de recherche d'images pour "PHOTOS PASSANTS DANS RUE DE TOULOUSE"De 5,7 millions aujourd'hui, nous seront précisément 6,9 millions dans la région d'ici 35 ans. 

Selon une nouvelle étude de l'INSEE, l'Occitanie, sera la 3e région la plus peuplée de France en 2050, après l'Île-de-France et Auvergne-Rhône-Alpes. 

Sans surprise, la population va surtout se concentrer comme aujourd'hui autour de Montpellier et de Toulouse, au détriment des campagnes. L'Hérault, la Haute-Garonne et le Tarn-et-Garonne seront toujours les départements les plus peuplés.
À l'inverse, les départements les plus ruraux gagneront moins d'habitants. Les Hautes-Pyrénées vont même perdre de la population. 

Une population qui va aussi vieillir, mais moins vite qu'ailleurs.

À échelle régionale, les plus de 65 ans représenterons 29% des habitants, contre 20% aujourd'hui. Les aires urbaines de Montpellier et Toulouse vont attirer beaucoup de jeunes, étudiants et population active. Ce qui fera de l'Occitanie la 7ème région la plus âgée de France en 2050, alors qu'elle est 4ème aujourd'hui. ( Info : La Gazette ).