Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

mardi, 13 juin 2017

DE DEPUTATS PARLAN LO CATALAN DINS LO PARLAMENT EUROPEU .

Résultat de recherche d'images pour "photos parlement europeen bruxelles"’EL deputat independent Francesc Gambús ha estat el primer en desobeir aquest dilluns a la nit el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, i a parlar en català per commemorar el 25è aniversari de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries (ECRML). ERC, el PDCat i Esquerra Unida també ho han fet. Segons ha pogut saber l’ACN, Tajani va vetar la petició de l’Intergrup de Minories de l’Eurocambra per permetre i oferir interpretació ‘excepcionalment’ de les llengües no oficials en el plenari el dia 12 de juny, en ocasió del 25è aniversari de la Carta. De fet, el vicepresident Pavel Telicka ha avisat abans de l’inici que parlar en alguna llengua no oficial estava ‘prohibit’.

‘Sé que algú ha proposat la possibilitat de parlar en la seva llengua més enllà de les llengües oficials de la UE; no és possible, o sigui que seguirem amb les llengües oficials de la UE’, ha assegurat el txec abans de donar els torns de paraules, clarament avisat pels serveis del Parlament Europeu de la possibilitat que alguns eurodiputats intentessin parlar en català o basc.

L’eurodiputat independent Francesc Gambús ha estat el primer en parlar en català, desafiant el reglament de l’Eurocambra, que només permet la interpretació en una de les 24 llengües oficials. Telicka l’ha aturat en dues ocasions, primer pensant que la interpretació en anglès no funcionava, i després per preguntar-li en quina llengua parlava. ‘Està parlant en català? Em temo que he d’aplicar el que he dit abans, Tajani no ho ha permès’, ha dit el txec. ‘Entenc que el reglament no prohibeix que utilitzi una altra llengua, simplement diu que no m’interpretaran’, ha dit Gambús, que ha insistit en parlar en català i ha defensat poder parlar amb la seva ‘llengua materna’.

Vilaweb.cat

Les commentaires sont fermés.