Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

lundi, 30 novembre 2015

Crònica del no de la CUP: hermetisme, impaciència i fred

CUPP

Ni el fred de ‘Manrússia’ –també coneguda per Manresa– pot evitar que una cinquantena de periodistes fem guàrdia a la porta del pavelló Nou Congost per saber allò que tothom vol saber: Mas sí o Mas no? Què deu haver decidit la CUP? Hem estat convidats a presenciar les valoracions finals del debat intern. La quantitat de mitjans que fa guàrdia esperant a poder entrar és proporcional a l’interès del país per un debat que ha de decidir el futur del procés d’independència; almenys a curt termini. Mentre a dins acaben les votacions, David Fernàndez surt a matar els nervis. En menys d’un quart, dues cigarretes. Segur que a dins es cou alguna cosa grossa.

Durant el dia el debat intern ha estat hermètic i cap periodista no l’ha pogut presenciar. Només s’ha pogut saber que els 1.254 militants acabarien la trobada votant quatre opcions possibles, una de les quals inclou una presidència d’Artur Mas.  Quan deixen entrar la premsa, només una pregunta al cap: què deuen haver decidit? Per la xarxa comencen a circular xifres de votacions, però ningú no les pot confirmar.

La comitiva de periodistes –trenta mitjans pel cap baix– entrem al parquet del pavelló i més de mil cupaires ens reben amb una xiulada sorollosa. Sembla que és de desaprovació i que té alguna cosa a veure amb el ‘#pressingCUP’. Sigui com sigui, ens deixen clar que som l’equip visitant. Tenim davant tot el secretariat nacional disposat a donar-nos explicacions. Això sí, sense torn de preguntes.

Gabriela Serra arrenca els primers aplaudiments i clava un calbot als qui confiaven en un trencament de la CUP que facilités la investidura de Mas: ‘Malgrat les diferències tàctiques que puguem tenir, de CUP només n’hi ha una. La CUP és un puny. A casa discutim, busquem coherències i contrastem diferències, però quan sortim som un.’ Però no ens diuen què han decidit. A veure si en David Fernàndez ens ho aclareix.

En David Fernàndez fa un discurs ‘made in’ David Fernàndez. Cada frase, una arenga per a un públic entusiasmat i que sembla d’allò més cohesionat. Tot amb tot, continuem sense saber què s’ha decidit. ‘Som com la Pantera Rosa; quan ens tanquen fem un forat a la paret’, deixa anar. Això és un no a Mas? Què vol dir ben bé?

I, tot d’una, un crit unànime de tota la militància: ‘Alerta, Convergència: se’ns acaba la paciència.’ Si ho canteu, veureu que rima. Ho repeteixen tantes vegades que perdo el compte. El pavelló tremola i Benet Salellas riu. No sap com interrompre el càntic per començar el seu parlament. Em diuen que és un clàssic a les assemblees de la CUP, però, tot d’un plegat, agafa més sentit que mai. ‘De totes les decisions i matisos que avui s’han explorat, l’escenari que més adhesions té és el que parla d’una presidència alternativa a Mas’, diu el diputat gironí. Tenim notícia! Mas no. La gent embogeix, aplaudeix i canta ‘Els segadors’.

Surto del pavelló i fa un fred que pela. ‘Manrússia’, és clar. Una parella em demana si ja s’ha acabat l’acte de la CUP i si han decidit res. Els comunico la notícia: Mas no. ‘Quina mandra, unes altres eleccions’, em deixa anar l’home. El vull corregir i explicar-li que encara queden molts dies per a negociar; que pot passar de tot. Però no em vull enganyar i li responc: ‘Ja ho pots ben dir.’

vilaweb.cat 30/11/15

dimanche, 29 novembre 2015

La CUP estudia quatre escenaris possibles per a la investidura

CU-WWQdWEAApdmB

A les onze del matí ha començat el debat nacional de la CUP amb tota la seva militància convocada al Nou Congost de Manresa. La CUP posarà sobre la taula per debatre quatre escenaris possibles davant la investidura d’Artur Mas, segons el document que s’ha repartit entre la militància i que us oferim a continuació en exclusiva:

1-) El tancament d’un acord amb Junts pel Sí que inclogui mesures de pla de xoc, de ruptura i de procés constituent i una presidència del govern diferent d’Artur Mas i Gavarró -amb independència que aquest pogués ocupar altres llocs en el mateix govern.

2-) El tancament d’un acord amb Junts pel Sí que inclogui mesures de pla de xoc, de ruptura i de procés constituent i el vot afirmatiu a una presidència del govern d’Artur Mas i Gavarró.

3-) La continuïtat de la negociació amb Junts pel Sí com a mínim fins després del 20 de desembre a l’espera que els escenaris posteriors a les eleccions espanyoles permetin interpel·lar CSQEP i l’assumpció d’una solució col·lectiva condicionant en qualsevol cas l’abstenció de l’esquerra parlamentària a un calendari de compromisos en matèria de pla de xoc, de ruptura i de procés constituent a tres, sis i nou mesos.

4-) La continuïtat de la negociació amb Junts pel Sí fins a la celebració d’una assemblea nacional descartant l’assoliment d’un acord sempre que inclogui la presidència d’Artur Mas i Gavarró i, per tant, anar a unes eleccions anticipades.

Aquests quatre escenaris no es debatran fins més tard i aniran acompanyats de propostes de les assemblees territorials, les quals s’han reunit al llarg d’aquesta setmana.

Debat exclusiu per a la militància

Tot i que per a la trobada d’avui s’havien inscrit 1.600 persones, segons que va informar la CUP dijous, finalment s’han presentat 1.254 militants al pavelló Nou Congost de Manresa. Tots ells estaven convocats a les 9 del matí, però el debat no ha pogut començar fins als volts de les onze, una hora més tard del previst. Es tracte de l’acte més multitudinari que ha fet mai la CUP, superant amb escreix el que es va fer a Castelló de la Plana el passat mes de juliol. Aquella trobada va servir per escollir la configuració de la candidatura per a les eleccions del 27-S i es va renovar el Secretariat Nacional.

Durant el matí la comissió negociadora, anomenada dins de la CUP com la ‘comissió de converses’, ha presentat tres informes sobre l’estat de les negociacions amb Junts pel Sí. Previsiblement, Benet Sallelas, Antonio Baños i Anna Gabriel haurien estat els encarregats de fer-ho.  Aquests informes comprenen les cinc principals àrees que s’han discutit amb Junts pel Sí: pla de xoc; procés constituent, ruptura, plenària i altres trobades.

Posteriorment les tretze assemblees territorials han pres la paraula i s’han pronunciat sobre les negociacions. Fonts de la CUP informen que l’ambient que es respira dins del pavelló és de conformitat i que es vol continuar negociant amb els termes marcats fins ara.

La CUP ha confirmat que en una reunió feta el 3 de novembre va posar sobre la taula el nom de Carles Viver Pi-Sunyer, ex-magistrat del Tribunal Constitucional i des de març de 2013 president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, com a possible candidat a la presidència de la Generalitat. Amb tot, Artur Mas hauria rebutjat la resposta, tal com ja havia avançat la Directa.

L’hora de la veritat

Després de dinar, una vegada la militància hagi pogut conèixer quin és l’estat de la negociació, es procedirà a un debat obert entorn els quatre escenaris possibles davant la investidura d’Artur Mas. Segons fonts de la CUP, els torns de paraula seran d’aproximadament tres minuts.

El cinquè punt de l’ordre del dia és el més interessant pel que fa a les conclusions que es puguin extreure del debat d’avui. Es farà una ‘consulta d’adhesió final als diferents escenaris polítics’. De moment no es coneix en quins termes es farà aquesta consulta, però ha de servir per decidir quina estratègia haurà de seguir la comissió negociadora a partir de demà. Des de la mateixa CUP s’explica que la consulta es faria si no hi ha consens.

vilaweb.cat 29/11/15

"MESCLUM" AMB L'UMORISTA CLAMENC LO 2 DE DEC A NARBONA.

Afficher l'image d'origine

A l'iniciativa de la Convérgencia Narbonesa, l'umorista Andrieu Clamenç presentara son espectacle novèl "Mesclum" dimecres 2 de decembre, a 18°30 a l'Ostal Occitan de Narbona.

Un polit moment amb tota l'ironia e la bona umor del Clamenç. De mancar pas !

  • OSTAL OCCITAN - 31, Carrièra Joan Jaurés. NARBONA.

 

Photo : Dépêche du Midi

samedi, 28 novembre 2015

LE CARNAVAL DE LIMOUX... UNE TRADITION OCCITANE TOUJOURS VIVANTE !

Dès le dimanche 3 janvier, les "Meuniers" lanceront les festivités du Carnaval de Limoux et cela durera tout l'hiver jusqu'au dimanche 13 mars. Limoux, c'est le Carnaval le plus long d'Europe ! Ce n'est pas un folklore réinventé pour les besoins d'une quelconque activité touristique mais une tradition Occitane à l'état pur, sans reconstitution aucune, et qui marque la vie Limouxinne depuis des générations.

Afficher l'image d'originePhoto : Ville de Limoux

C'est une danse rythmée, "le Fécos" accompagnée par 15 musiciens jouant une musique typiquement Limouxinne précédée du groupe qui assure la journée et va d'un café à l'autre autour de la place de la République. Avec 3 sorties, la première à 11h autour d'un thème paillard ou grotesque, la seconde à 16h plus classique avec des costumes traditionnels et enfin la sortie de 22h avec un rythme plus lent et un éclairage aux entorches. Toutes les sorties se font le samedi et le dimanche. Pais Nostre vous invite à aller faire la fête à Limoux !

Afficher l'image d'origine

Photo : La Dépêche du Midi

vendredi, 27 novembre 2015

POUR L'HOMMAGE AUX VICTIMES PAVOISEZ AVEC LE DRAPEAU OCCITAN !

Capture3.PNGAujourd'hui, la République va rendre un hommage solennel aux victimes des attentats du 13 Novembre.

Pais Nostre s'associe à ce moment de solidarité et demande de pavoiser en pays d'Oc avec le drapeau occitan symbole historique de nos valeurs "Paratge" et "Convivéncia" !

jeudi, 26 novembre 2015

VIVA LO VIN ! VICTORIA DINS LA BATESTA DE LA COMUNICACION ...

" Vivo lo vin " cridava lo poeta Pau Albarel . E se pot dire encara mai amb la victoria dels elegits dins la batesta per una evolucion de la lei Evin .E cal notar que , per un cop, los elegits dels terradors , d'esquèrra e de drecha an votat amassa dimarç 24 de novembre .

De que ditz aquèl article 4 ter :

" Ne sont pas considérés comme une publicité ou une propagande ,les contenus, images, représentations, descriptions, commentaires ou références relatifs à une région de production, à une toponymie, à une référence, à une indication géographique, à un terroir, à un itinéraire, à une zone de production, au savoir-faire, à l'histoire ou au patrimoine culturel, gastronomique ou paysager liés à une boisson alcoolique disposant d'une identification de la qualité ou de l'origine ou protégée " .

mercredi, 25 novembre 2015

A NARBONNE ... " CADO ENDREIT A SAS GOURMANDISOS " ...

Sincère et généreuse , haute en couleur, spontanée et vivante ,la cuisine du pays Narbonnais a acquis ses lettres de noblesses pour devenir un art majeur ... Et en cette terre d'OC , les bonnes tables  sont légion et se multiplient .

Dans un dossier des plus savoureux , le journal L'EXPRESS est parti à la rencontre des chefs et des restaurateurs d'ici , figures tutélaires, toques confirmées ou jeunes pousses .Sous le titre " Nos meilleures tables à moins de 25 euros " ce numéro est chaleureux et passionnant .

Parmi les adresses , ne passez pas à côté des excellents " La Cambuse du Saunier " à Gruissan ( tel 04 84.25.13.24 ) ; "Chez Bebelle " aux Halles ( tel 06.85.40.09.01 ) ; " La Grange " à Bize-Minervois ( tel 04.68.48.18.90 ) .

.L 'EXPRESS / DOSSIER MEILLEURES TABLES DE NARBONNE / NOV 2015 .

lundi, 23 novembre 2015

LE MUSCAT DE NOEL... LE RAYON DE SOLEIL DES VIGNERONS DE CAP LEUCATE !

Afficher l'image d'origineCette année encore les vignerons occitans de Cap Leucate ne vont pas déroger à la tradition et vont fêter la sortie du Muscat de Noël et ce avec une production accrue.

Premier muscat de l'année, mis en bouteille dès la fin des vendanges, ce produit est élaboré à partir de deux cépages, le muscat d'Alexandrie et le muscat à petits grains. Vin doux naturel, il offre toute la fraîcheur et les arômes du raisin juste cueilli et se déguste dés la fin novembre.

Autour du président, Joël Castany, les vignerons vont multiplier les moments de dégustation de ce Muscat, à la fois dans les magasins de vente et sur les marchés, à Feuilla, Leucate, Roquefort-des-Corbiéres, Caves, La Palme, Treilles, Port Leucate, Leucate village.

dimanche, 22 novembre 2015

Nova exhibició del Barça al Santiago Bernabéu (0-4)

barça

Avui era dia de clàssic. El Barça visitava com a líder el Santiago Bernabéu per jugar amb un Reial Madrid que es trobava a tres punts de l’equip blau-grana. Amb el 0-4 final, la distància s’amplia a sis punts i deixa l’equip blanc molt tocat. L’afició madridista ha xiulat el seu equip al llarg del partit i l’ha acomiadat amb una gran mocadorada.

El partit ha començat amb un minut de silenci de tot l’estadi, amb el so de la ‘Marsellesa’ de fons, en record dels atacs de fa una setmana a París.

El Barça ha començat a encarrilar el duel amb un gol matiner de Luis Suárez. I poc abans d’acabar-se la primera part, al minut 38, Neymar ha fet el segon. A la mitja part, el públic madridista ha acomiadat el seu equip amb una sonora xiulada i mocadorada.

La segona part ha començat de la mateixa manera. Al minut 7, Iniesta ha clavat la pilota a l’escaire i ha situat el 0-3 en el marcador. Han tornat a sonar xiulets al Santiago Bernabéu contra el Madrid.

Poc després, Suárez ha marcat el quart gol definitiu, amb Messi al terreny de joc des del minut 55 per a celebrar-lo. El Madrid ha perdut els papers als últims instants i Isco ha estat expulsat per vermella directa arran d’una dura entrada a Neymar. L’afició madridista ha acomiadat el seu equip amb crits i mocadors.

"JE T’ÉCRIS DE CARCASSONNE" LE BEL OUVRAGE DE C.MARTI ET P.CARTIER

Afficher l'image d'origineL'écrivain Claude Marti et le photographe Patrice Cartier viennent de conjuguer leur talent et publient, "Je t'écris de Carcassonne". Le nouvel ouvrage des deux compères est le deuxième tome de la saga consacrée à la ville et elle couvre la période d'entre deux guerres 1919/1939.

Sous la plume de Marti, l'on retrouve la suite de la correspondance imaginaire de l'instituteur Antoine Pujol écrivant  à son cousin Aristide. Après le terrible conflit de 14/18, ce sont vingt ans de paix, de joies et de peines que ces lettres nous font partager.

Le livre est agrémenté de photos, dessins et cartes postales que Patrice Cartier est allé dénicher dans les fonds privés et diverses publications d'époque.

Un ouvrage magnifique et passionnant à offrir aux siens où aux amis pour les fêtes.

"JE T’ÉCRIS DE CARCASSONNE"/1919-1939 PAR CLAUDE MARTI ET PATRICE CARTIER. ÉDITIONS DU MONT/29 euros.

Photo: Association des Amis de la Ville et de la Cité de Carcassonne