Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

samedi, 31 janvier 2015

Grècia trenca amb la troica. I ara què pot passar?

El govern grec va fer ahir un gran cop d'efecte. El ministre de finances Ianis Varoufakis es va reunir a Atenes amb el cap de l'eurozona Jeroen Dijsselbloem, per comunicar-li que Grècia no reconeix l'autoritat de l'eurogrup i no negociarà un nou rescat. La trobada ha deixat les imatges d'una fredor extrema entre els dos polítics, que gairebé ni s'han saludat.

La posició del govern grec ha provocat les darreres hores tot d'especulacions sobre quin podria ser el camí triat sobre el tema del deute i el rescat. Aquestes són les tres vies que es veuen com a més possibles:

1) Grècia es manté en la posició i la UE la força a abandonar l'euro. La posició grega és clara en el sentit que no vol negociar res amb la troica ni la reconeix com a interlocutor. A finals de febrer la troica hauria de revisar amb el govern grec com està funcionant la política traçada, per tal que Grècia accedís a un nou paquet de rescat per valor de set mil milions d'euros. El problema real no és el rescat de l'estat sinó els dels bancs. Si la troica decideix, vista l'actitud del govern grec, no concedir el crèdit l'estat grec, que ara té superàvit, podria seguir funcionant, però tots els bancs del país farien fallida. Contra aquesta fallida una de les poques mesures possibles seria abandonar l'euro.

2) Grècia renegocia i la UE accepta canviar la troica per un altre instrument de control. Aquesta és la via més probable ara mateix. Seria en el fons com un joc de símbols: Europa acceptaria substituir la troica per un altre instrument de control --fet que seria un enorme triomf polític per a Syriza i a canvi el govern grec acceptaria unes condicions més suaus, renegociades. Un acord d'aquest estil permetria salvar la cara políticament a les dues parts.

3) Grècia opta per Rússia. I Rússia per Grècia. És la via que fa més por a Brussel·les. Les primeres mesures diplomàtiques del govern grec han estat clarament pro-russes. I si Rússia substituex la troica en el suport a Grècia? Això tindria conseqüències polítiques de gran abast, especialment degut al conflicte d'Ucraïna. Les sancions no poden imposar-se si un estat està en contra. I més enllà d'això Grècia podria liderar un front favorable a Moscou al qual podrien incorporar-se Bulgària i Hongria i al qual Marine Le Pen donaria suport des de França, amb la vista en les presidencials de 2017.

vilaweb.cat 31/01/15

vendredi, 30 janvier 2015

CONFERENCE DE L'ASSOCIATION D'ETUDE DU CATHARISME A CARCASSONNE .

" Trencavel à l'assaut de la Cité " tel sera le théme d'une conférence organisée samedi 31 Janvier à 14 H 30 à Carcassonne par l' Association d'Etude du Catharisme-René Nelli" .

Assurée par deux voix ,celles des écrivains Bernard Mahoux et Gauthier Langlois la conférence se tient à l'Auditorium des Jésuites ,Rue des études .

aec.nelli@gmail.com

jeudi, 29 janvier 2015

Relevé sur SEIZH Info (Journal régionaliste breton)

Journal breton.jpg

PAIS NOSTRE PER UNA MANIFESTACION OCCITANISTA EN 2015 !

Dins un comunicat ,lo PNO ,lo Partit de la Nacion Occitana "crida a tornar manifestar per la lenga occitana ,coma a Carcassona,Besièrs e Tolosa " .Es una bona iniciativa e Pais Nostre i es favorable .

Cal una granda manifestacion occitanista a la tardor de 2015 ,,abans las eleccions regionalas de Decembre !

 

mercredi, 28 janvier 2015

LES FORCES COMBATTANTES KURDES ONT LIBERE LA VILLE DE KOBANE !

Après 130 jours de bataille,les combattants kurdes viennent de gagner la bataille de Kobané,ville Syrienne stratégique à la frontière avec la Turquie .C'est une lourde défaite pour Daech . 

Ce sont les combattants du YPG ,les" Unités de protection du peuple Kurde" qui ont remporté la victoire ,avec l'appui des autres mouvements du Kurdistan et l'appui aérien de la coalition internationale .

Pour marquer cet événement un drapeau Kurde de 75 mètres de long a été accroché à un pylône surplombant la ville . La reconstruction sera longue et les observateurs se demandent comment pourra se faire le retour des 2OO OOO réfugiés qui ont fui en Turquie ...

mardi, 27 janvier 2015

OMENATGE A IVES ROQUETA ,DIMECRES 28 DE GENIER A NARBONA .

Un omenatge a l'escrivan  occitanista Ives Roqueta es previst dimecres 28 de Geniér a l'Ostal Occitan de Narbona (Carrièra  Joan Jaurés a 18 oras ) .

Lecturas de tèxtes ,sovenir de l'ome e del militant fondator de las Edicions Ventadorn e del CIRDOC ,animator de "Volèm Viure al Pais "...

Una serada organisada per la Convèrgencia Narbonesa .

lundi, 26 janvier 2015

La dictée occitane

Dictada Occitana.jpg

HOMMAGES A Y. ROUQUETTE ET M.ESQUIEU LE 29 JANV A MONTPELLIER .

http://static.wixstatic.com/media/6d010d_ccc09deb17ee40d1a3d730c52ffdcdd5.jpghttps://www.actualitte.com/images/actualites/yves_roquette.png

Un double hommage aux écrivains occitans récemment disparus ,Yves Rouquette et Marceau Esquieu est  organisé à Montpellier jeudi 29 Janvier .Une initiative des "Rencontres occitanes de Sauramps " prévu à l'auditorium du Musée Fabre à 19h .

Au programme la projection de films ,des lectures de plusieurs textes et des témoignages à la mémoire de ces deux grandes figures de l'occitanisme .

dimanche, 25 janvier 2015

Film "Le Midi Viticole" à Roquefort des Corbières

Affiche - Le Midi Viticole.jpg

Gabilondo: 'Amics independentistes, somieu i lluiteu, però no sou a tocar de la meta'

El periodista Iñaki Gabilondo assegura que l'actual estructura de l'estat espanyol no és capaç de 'acomodar la realitat catalana', per més que l'independentisme no arribés a ser majoritari a les eleccions del 27 de setembre. A parer seu, molts joves i moltes zones del territori 'ja han fet el pas'. Gabilondo va fer aquestes declaracions en la presentació dijous del llibre 'La independencia de Cataluña explicada a mis amigos españoles', del professor Jaume López. L'acte es va fer a Madrid, al Centre Cultural Blanquerna, amb la participació de l'ex-president de la Generalitat José Montilla.

Gabilondo és partidari de començar una reforma constitucional, 'ja sigui federal o de la mena que calgui', per tal de permetre-hi la cabuda del Principat. 'L'actual Catalunya necessita, reclama i reclamarà una revisió del model que obligarà el govern espanyol a modificar el seu esquema.' 

Va recomanar als dirigents independentistes que esperonessin els seus seguidors a lluitar 'pel seu somni', però alhora els va demanar que els advertissin que la independència no és a tocar i que 'no es troben a cinc minuts de la meta', perquè això podia fer créixer la tensió. Segons ell, un dels principals problemes ha estat fer creure que la independència és molt a prop.   

Gabilondo considera que fins el 27 de setembre no se sabrà quin abast té la situació actual. Pensa que les eleccions anunciades pel president de la Generalitat, Artur Mas, serviran per a saber realment qui és partidari de la separació i qui no. També va dir que la tensió entre les dues parts aniria 'in crescendo' i que això faria encara més difícil el diàleg necessari per a reconduir les relacions entre Catalunya i Espanya.

Montilla: 'O s'accepten canvis en l'autogovern o hi haurà una separació d'Espanya'

Per una altra banda, l'ex-president de la Generalitat, José Montilla, va dir que la cosa més probable era que el procés català portés a la consolidació del blocatge institucional entre Catalunya i Espanya. Per ell, aquesta és la pitjor solució per a Catalunya perquè significaria un cop importantíssim al seu lideratge econòmic, polític i cultural dins l'estat espanyol. 'S'ha d'insistir en la gravetat de la situació. Les relacions no poden continuar així', va dir. Catalunya, segons Montilla, es troba en una cruïlla: 'O bé afronta canvis sensibles en l'autogovern o bé afronta una separació d'Espanya aviat.'

Considera que Catalunya viu en un 'estat d'agitació permanent' i va ironitzar dient que 'cada mes es fan cimeres que serveixen per a convocar noves cimeres. Transitem d'una mobilització a una altra'. Afegí encara: 'L'agitació pot ser útil, però no resol els problemes. Catalunya viu un excés d'agitació, però té un dèficit de govern.'

L'ex-president també va expressar preocupació perquè, va dir, a Catalunya hi ha una fractura interna. Malgrat tot, es mostrà convençut que l'organització territorial d'Espanya tenia solució. A parer seu, les decisions unilaterals no són el camí i no serien acceptades per les institucions europees. 'Catalunya no és Kossove', va dir.

vilaweb.cat 25/01/15