Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

jeudi, 31 juillet 2014

Animacion à l'Ostal de Narbona

Affiche - Ostal Braderie Août 2014.jpg

JOAN JAURES E OCCITANIA...

Cent ans après son assassinat, Jean Jaurès reste une figure immense de la pensée progressiste, de l'engagement pacifiste et des valeurs humanistes.

C'est un moment aussi, pour les militants du Pays d'Oc, pour mieux connaître ce grand leader -comme nous y invite l'ouvrage de Jordi Blanc Jaurés e Occitania.

Jaurés et l'Occitanie ? Qui n'a pas son accent dans l'oreille ou son allure terrienne dans l'oeil ? Né entre Sidobre et montagne Noire, en plein pays cathare et huguenot, il est le premier des socialistes à avoir pris position en faveur de l'enseignement de l'Occitan, du Basque et du Breton.

"Lo nostre Joanon", à la fois leader socialiste incontesté et perçu par les gens du peuple comme un des leurs, en Albigeois il est encore vivant.

Et si son occitanité ne se limitait pas à ses seules origines ? Si elle se prolongeait par mille fibres au coeur même de sa philosophie et de ses engagements politiques majeurs ?

.JAURES E OCCITANIA/Vent terral Editor. Energas. 81 360

mercredi, 30 juillet 2014

Mas comunica a Rajoy que està decidit a fer la consulta

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comunicat a Mariano Rajoy que està decidit a convocar la consulta, d'acord amb un marc legal i, 'si pot ser', d'acord amb l'estat espanyol. 'Li he parlat a fons de la consulta, i el missatge és el mateix de fa un any. Tenim una data, el 9-N. Ho volem fer legalment, d'acord amb un marc legal i si pot ser d'acord amb l'estat', ha dit Mas. I la resposta de Rajoy: 'M'ha reiterat que la consulta és il·legal i no es pot fer. Hi continua havent desacord. No hi ha cap proposta alternativa més enllà de dir que no es pot fer.'


Arribada de Mas a la reunió amb Rajoy par vilawebtv

Disposició de diàleg tot i el desacord

 Mas ha insistit que els problemes de legalitat que esgrimeix Rajoy es poden solucionar amb voluntat política. I ha afegit que, per més que no hi hagi acord amb l'estat, es podrà fer la consulta d'una manera legal, 'd'acord amb una llei catalana'. 

 Malgrat el desacord evident, que el president ha subratllat, també ha volgut valorar el clima de diàleg que s'ha establert entre tots dos, i la disposició a parlar. Ara, també ha dit que tenia ben clar que 'és ben probable' que el govern espanyol porti al Tribunal Constitucional la convocatòria de la consulta.

 'Només hi ha un pla: votar'

 I si l'estat espanyol impedís la consulta? 'Si ens obstrueixen el 9-N per fer consulta, entrarem en una altra fase, però ara no la comentaré. Perquè ara som en la fase de poder fer la consulta': 'Només hi ha un pla, que és votar, passar per les urnes, negociar l'implementació del resultat democràtic. I aquest pla té fases, però no plans diferents.'

thumb_474__4.jpg

'El meu compromís és fer la consulta. Que se'm jutgi per això'

 A Mas li han preguntat si es plantejava de dimitir: 'Té cap sentit que un president que vol sotmetre el poble a les urnes sobre un tema concret dimiteixi perquè no el deixen fer-ho?', s'ha demanant. Mas ha reiterat que el seu compromís era fer la consulta i que no entenia per quin motiu havia de demanar si complia el mandat que havia rebut del poble en una democràcia. 'El meu compromís és fer la consulta. Que se'm jutgi per això', ha declarat. 

 'Vostès veuran un Onze de Setembre espectacular'

 Sobre el cas Pujol, Mas ha dit que l'ex-president feia molts anys que no prenia decisions ni de govern ni de partit. 'El president sóc jo, i puc garantir que fa deu anys que Pujol no pren decisions. A mi la debilitat i la força no me la dóna Pujol sinó el poble de Catalunya. El cas sí que afecta el país, però la força del país va més enllà. Vostès veuran un Onze de Setembre espectacular. Hi veuran la força del poble català.' I ha recordat les acusacions que hi va haver enmig de la campanya electoral, sense que s'hagi 'pogut demostrar res': 'Recordeu si algú a dimitit o ha expressat un 'meua culpa' a conseqüència d'allò? No es pot acusar algú impunement i no assumir-ne cap responsabilitat. Així es construeix una democràcia?'

 Crits de 'Viva España'

 Quan Mas ha acabat de fer una primera intervenció en català s'han sentit uns crits de fons de 'Viva España', durant els quals el president ha quedat en silenci, esperant que s'acabessin. 'No deuen ser gaires', ha dit (VÍDEO). 

thumb_474__4.jpg

 Dues hores i mitja de reunió

Mas i Rajoy, s'han reunit durant dues hores i mitja a La Moncloa. Mas ha arribat puntual a la cita i el president espanyol ha sortit a rebre'l prop d'una porta flanquejada per les banderes catalana, espanyola i europea a cada banda. El cotxe de Mas s'ha aturat a pocs metres d'on era Rajoy, i el president de la Generalitat ha hagut de pujar els cinc graons que hi ha a l'edifici de Presidència i dirigir-se cap al cap de l'executiu espanyol. Han encaixat la mà primer amb rostre seriós -més en el cas de Rajoy-, i després han intercanviat alguns comentaris abans d'encaixar les mans de nou a petició dels fotògrafs.

Abans de cap reacció ja ha comparegut la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que ha explicat allò que havia traslladat Rajoy a Mas, és a dir, que el referèndum no es farà perquè 'no és legal.'

vilaweb.cat 30.07.14

mardi, 29 juillet 2014

Viatge dins las Valadas Occitanas d'Italia (julh de 2014)...

L'Escòla Occitana d'Estiu a Vilanuèva d'Out (47)

Anoncia.jpg

lundi, 28 juillet 2014

Une bonne adresse

La Station Gourmande.jpg

Vist dins lo pais de Rocafort de Las Corbièras...

Catalunya, en la 'guia dels pròxims nous estats' de The Boston Globe

'Habitualment, quan una part d'un país volia marxar-ne, això significava guerra (…). Però més tard, el món ha vist alguns sorprenents moviments independentistes pacífics en els quals el camí per a esdevenir estats s'ha fet votant, i no pas lluitant', destaca avui el diari nord-americà The Boston Globe, en un article titulat 'Una breu guia de les futures nacions del món'. 'L'últim candidat per al club de les noves nacions és Escòcia', exposa el diari, que tot seguit recull uns quants casos més, començant per Catalunya, 'un recorregut de noves nacions que podríeu visitar aviat.'

thumb_474__4.jpg

L'article de The Boston Globe comença destacant, ara que fa cent anys del començament de la Primera Guerra Mundial: 'En el segle XX hi va haver dues grans onades de construcció de nous estats: Després de la Primera Guerra Mundial, el 1918, pobles d'arreu del món es van independitzar dels imperis i van construir els seus propis estats, esperonats per l'idealisme del president nord-americà Woodrow Wilson. Desenes de milions de persones van morir i es van haver de desplaçar en aquest procés. Després de la Segona Guerra Mundial, desenes de països africans i asiàtics van declarar la independència mentre expulsaven els ocupants colonials, unes vegades amb acord i unes altres amb banys de sang'.

I, parlant del cas escocès, afegeix: 'Però com un signe de canvi dels temps, el Regne Unit combat ara el secessionisme només amb les paraules. El primer ministre, David Cameron, ha promès que acceptaria el resultat del referèndum.'

Després d'Escòcia, el diari parla en primer lloc de Catalunya. 'La gent parla amb orgull el català (…), i molts d'ells refusen d'identificar-se com a espanyols. Els partits separatistes van guanyar les eleccions del 2012 i han promès de convocar una votació sobre la independència el 9 de novembre'.

 

vilaweb.cat 28.07.14

Leucate/Roquefort en fête

Affiche - Leucate 2014.jpg

dimanche, 27 juillet 2014

Josep Rull creu que s'ha de refundar CDC, després de la confessió de Pujol

Josep Rull, secretari d'organització i futur coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ha fet un pas més en la valoració de la confessió de l'ex-president Jordi Pujol i el seu paper en el partit a partir d'ara. Rull ha dit que la nova direcció de CDC, que serà ratificada el 7 de setembre, 'vol tancar una etapa i obrir-ne una de nova'. Fins i tot ha parlat de la 'refundació' del partit.

'És trist haver de tancar una etapa així --ha dit en referència al comunicat on Pujol admetia tenir diners no declarats a l'estranger--. Però Catalunya està per sobre de qualsevol persona, per rellevant que hagi estat', ha dit en la cloenda de l'escola d'estiu Ramon Trias Fargas de la JNC.

Rull ha apostat per obrir una nova etapa a CDC, encapçalada per Artur Mas i pels representants del món local, que 'culmini una etapa de 40 anys'. Sense voler treure mèrit al fet que 'el president Pujol va liderar un projecte polític que s'ha de posar en valor', l'aposta de Convergència serà la 'refundació'. En aquest sentit, ha assenyalat: 'Volem posar-nos al dia en molts aspectes.' I ha citat 'el refermament del compromís social', 'una manera concreta de fer política, honesta i transparent' i treballar per 'un projecte de llibertat i sobirania de Catalunya'.

Després de la 'reflexió' que Josep Rull demanava a l'encara president fundacional de CDC dissabte en una entrevista a RAC-1, aquest diumenge ha instat Jordi Pujol a 'donar explicacions'. 'Ens hem vist sacsejats, frapats, per una notícia que evidentment no ens ha agradat gens. Estem tristos, decebuts, però determinats a tirar endavant en allò que volem fer', ha afegit, en referència a la consulta del 9 de novembre.

Precisament, ha animat els membres de la JNC a treballar per aconseguir el màxim de suport al sí-sí a la consulta, ja que considera que la secció jove de CDC és una eina indispensable per despertar la 'consciència nacional'.

En aquest sentit, la líder de la JNC, Marta Pasqual, ha demanat 'determinació' perquè Jordi Pujol 'es replantegi quin ha de ser el seu paper de futur'. Pasqual ha matisat que els fets pertanyen a l'àmbit 'privat i personal' i que no s'ha de deixar enrere el 'llegat polític' de la seva figura. 'Ens pot costar d'entendre aquesta situació contradictòria', ha reconegut la cap de la JNC. Però ha reivindica la 'resistència' de la secció per tal de no desviar l'atenció. 'El partit farà la seva feina, i estic convençuda que Jordi Pujol estarà a l'alçada dels temps i de les circumstàncies', ha conclòs. 

vilaweb.cat 27/07/14