Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

mardi, 31 décembre 2013

Mas: 'Que l'estat no aixequi murs per silenciar la veu del poble català'

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, en el missatge de Cap d'Any d'ahir, va voler brindar amb els catalans per un 2014 'ple de llum, d'oportunitats i d'esperança'. Va parlar dels desafiaments que presentava el nou any, especialment la consulta sobre la independència. 'L'any que estem a punt d'encetar, el 2014, serà un any carregat de simbolisme. Es complirà el tercer centenari del final de la guerra de Successió, moment en el qual Catalunya va perdre els seus drets, les seves constitucions, les seves institucions i les seves llibertats', va destacar.

thumb_474__4.jpg

I va afegir: 'Tres segles després, celebrarem gairebé un miracle: un poble que tenia totes les de perdre no tan sols continua existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics: la de decidir lliurement el seu futur com a país, com a nació i com a societat. [...] El poble català prefereix governar-se que no pas ser governat. I ho vol fer en una Europa més unida, més forta, i més federal.'

Mas va aprofitar el missatge de Cap d'Any per demanar a l'estat que ens deixés votar. 'Que escolti la veu del poble català i que no aixequi murs per silenciar-la. Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir. Tota nació té implícitament el dret de decidir el seu futur. Però a aquells que neguen fins i tot aquesta evidència, els diré que Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir. Els catalans, els d'ahir i els d'avui, s'han guanyat el dret de decidir el seu futur perquè han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura, la seva llengua i el seu dret, molt sovint en contra de normes i de lleis injustes; s'han guanyat el dret a decidir perquè han sabut acollir i integrar milions de persones vingudes d'altres territoris d'Espanya o de països forans, demostrant que Catalunya és una terra on el que realment és important és el destí que es busca i no l'origen del qual es prové; i sobretot els catalans s'han guanyat el dret de decidir el seu futur perquè han sabut i han volgut mantenir dempeus la seva voluntat d'autogovernar-se, en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir o de les que ara ho volen limitar o disminuir.'

Mas també va parlar de la situació econòmica: 'L'any que ara s'acaba és el sisè d'una recessió econòmica que ha provocat autèntics estralls. Tanmateix, sembla que per primer cop podem començar la remuntada. Confio que sigui així, i farem tot el que puguem i tot el que sapiguem per aprofitar el canvi de tendència positiu que s'albira.'

I va continuar: 'La ferida que ha provocat la recessió és molt fonda, i per tant no es poden esperar curacions miraculoses. Caldrà temps, perseverança, talent i coratge per a refer-se del tot, i sobretot per a encarar el futur amb fonaments més sòlids. La crisi ha despullat moltes suposades veritats convertint-les en errors o directament en falsedats; i molts comportaments d'abans ara són justament criticats i recriminats.'

Mas va acabar recordant: 'L'estat que molts reclamen per a Catalunya, com qualsevol altre estat, no és més que un instrument al servei de la societat i del país. És a dir, de les persones.'

vilaweb.cat 31/12/13

Les voeux de Pais Nostre

Voeux 2014.jpg

lundi, 30 décembre 2013

2014 ! L'ANNEE DE LA LIBERTE POUR L'ECOSSE et LA CATALOGNE !

Une année qui marquera l'histoire .C'est ainsi que s'annonce 2014 pour deux pays européens ,l'Ecosse et la Catalogne .Deux nations qui aspirent à la souveraineté et où des référendums d'autodétermination sont prévus en Septembre et en Novembre prochains .Mais avec une différence de taille: alors que la tenue du référendum Ecossais a fait l'objet d'un accord entre Londres et Edimbourg, le scrutin Catalan est l'objet d'une violente contre-offensive du pouvoir central de Madrid .L'Espagne n'a pas perdu ses réflexes franquistes et elle multiplie pressions et menaces contre le peuple Catalan ,ses dirigeants et les partis catalanistes . Il faudra toute la volonté démocratique et pacifique des Catalans pour tenir bon et faute d'accord, de se lancer elle même en organisant des élections sous la forme d'un plébiscite suivi d'une déclaration d'indépendance .Les mois à venir seront difficiles et passionnants ...

Pais Nostre souhaite plein succés et reussite à l'Ecosse et à la Catalogne .

dimanche, 29 décembre 2013

"SUD " UN LIVRE à LA GLOIRE DE LA CUISINE OCCITANE et CATALANE !

Ils sont tous là nos grands chefs  ... Gilles Goujon,les frères Pourcel,Franck Putelat,Lionel Giraud et tous les autres ... trente noms prestigieux qui magnifient la cuisine Languedocienne et catalane .Tous ces chefs poursuivent l'oeuvre du grand maître Prosper Montagné,le philosophe du bien manger ,auteur du célèbre ouvrage "Le Festin Occitan".

Le livre s'intitule " SUD " mais il aurait été préférable de le nommer avec le nom de LANGUEDOC et CATALOGNE ,beaucoup plus fortement  ancrés dans l'histoire et l'identité !

Ce livre propose le portrait des trente chefs ,accompagné de soixante recettes et il vient d'être publié aux éditions 7 Officiel .Il est en vente dans les bonnes librairies et nous vous le conseillons chaleureusement .A lire et à offrir .Bonne dégustation !

Joan-Pèire LAVAL .

samedi, 28 décembre 2013

L'ANC arriba a la Vall d'Aran, l'última comarca

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) té una implantació molt forta al territori del Principat. Però restava una comarca: la Vall d'Aran. No en va, l'Aran és l'únic territori d'Occitània que administrativament pertany al Principat. Aquest vespre, però, es presenta a Viella la secció territorial de l'ANC aranesa, amb Mireia Boya al capdavant, un fet que per a l'ANC té una gran valor polític i també simbòlic. De fet, a l'acte d'avui hi assiteixen, a més de la presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, i el batlle de Viella, Àlex Moga, entre d'altres càrrecs polítics de l'Aran.

Precisament Moga va pronunciar una conferència el mes d'octubre passat a Barcelona en què explicava el projecte aranès amb vista a un futur estat independent català. 'Catalunya viu un procés de transició nacional que ha de ser una oportunitat perquè l'Aran faci un pas endavant', deia Moga en aquesta entrevista amb VilaWeb pocs minuts abans de la conferència.

thumb_474__4.jpg

El representant del secretariat nacional de l'ANC a l'Alt Pirineu, Xavier Boloix, ha explicat a VilaWeb que ja són molts els aranesos, 'occitans catalans', que creuen que les seves aspiracions nacional 'passen per una Catalunya independent perquè l'estat espanyol mai reconeixeria el fet diferencial aranès'.

'Una futura república catalana que reconegués el fet aranès i el dret de l'autodeterminació de l'Aran en cas que el volgués exercir és el millor futur possible per a molt aranesos', insisteix Boloix, que explica que aquesta secció territorial es va començar a gestar fa un mes i que és vista amb il·lusió per molts habitants de la vall. L'acte d'avui es fa a l'Audiovisual de Viella, els cinemes de la ciutat, a les 20.00.

vilaweb.cat 28/12/13

vendredi, 27 décembre 2013

LO 20 de Genièr ,LA CARTA EUROPEA DE LAS LENGAS AL PARLAMENT ...

A la debuta del mes de decembre,de deputats socialistas an depausat una proposicion de lei constitucionala per la ratificacion ,per l'estat francès ,de la Carta Europèa de las lengas minoritarias e regionalas .La discutida se fara lo diluns 2O de genièr ,al Parlament,puèi al Senat .Mas ,caldra l'organisacion d'un referendum per una adopcion vertadièra ... e aquo es pas ganhat .Es evident que totas las formacions jacobinas ,de Mélenchon a Le Pen e una bona partida de la premsa parisenca van quichar contra aquèla reconeissença . Una brava batèsta a venir e seria beulèu lo moment per l'occitanisme de faire campanha e de manifestar per carrièras ,sens esperar lo mes de Novembre de 2014 !

jeudi, 26 décembre 2013

REUNION de "BASTIR 2014 " lo 10 de genièr a CARCASSONA .

Lo movement BASTIR 2014 se prepara d'en pertot per las eleccions municipalas del mes de Març . Una acampada se fara a Carcassona lo divendres 10 de genièr de 18H 30 a 20 h .

Dins la matinada ,lo conse-adjunt ,delegat a l'occitan ,Christophe Fangeaux, soci de Pais Nostre,s'acampara amb las associacions occitanistas a 9h 30 , sala Fabre d'Eglantine a la communa .

mardi, 24 décembre 2013

El president Mas felicita el Nadal als piuladors amb un manuscrit

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una felicitació especial per aquestes festes als usuaris de Twitter des del compte de Twitter del govern. I hi ho fet, a més, publicant un manuscrit. Al text hi diu que el 2014 serà un any transcendental i demana de viure'l amb 'civisme i bona convivència, amb tolerància i respecte per les opinions de tothom'.

thumb_474__4.jpg

El text, mecanografiat, ací:

'L'any 2014  el poble de Catalunya serà cridat a decidir de forma pacífica i democràtica el seu futur com a país.

El 2014 serà un any amb un gran simbolisme històric, però sobretot serà un any transcendental per al present i per al futur de Catalunya. Visquem-lo, doncs, amb civisme i bona convivència, amb tolerància i respecte per les opinions de tothom.

Us desitjo a totes les catalanes i a tots els catalans un molt bon Nadal i un gran Any 2014

Desembre 2013'

 

vilaweb.cat 24/12/13

lundi, 23 décembre 2013

PAIS NOSTRE DU NARBONNAIS en REUNION LE 6 JANVIER .

Le mouvement Pais Nostre du pays Narbonnais se reunira lundi 6 janvier ,à 18 h30 au Domaine ST Félix ,route de Marcorignan . Il préparera la table ronde du 24 janvier où débattront,au Palais du travail, les listes aux élections municipales sur le théme "Quelle politique occitane à Narbonne et dans l'Agglomération ? " .

BON NADAL , AMICS !

MOBILISATION CONTRE L'AEROPORT LE 22 FEVRIER à NANTES EN BRETAGNE!

Un appel à la mobilisation générale vient d'être lancé en Bretagne contre le feu vert donné par Paris à la construction de l'aéroport de Notre Dame des Landes .Les opposants ,agriculteurs et défenseurs de l'environnement viennent de recevoir un  soutien de poids ,celui des Bonnets Rouges .Dans un communiqué, leur porte parole Christian Troadec appelle à se mobiliser "contre ce projet inutile et pour un  aménagement du territoire ,une vraie régionalisation et la reunification des 5 départements Bretons 

Une grande manifestation aura lieu le samedi 22 février à NANTES .Pais Nostre exprime toute sa solidarité au peuple Breton en lutte .