Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

lundi, 30 septembre 2013

A BEZIERS LE RUGBY AFFICHE LES COULEURS OCCITANES !

"Aqui es Besièrs " ! fier de ses racines et de son histoire ,le club de rugby à XV de Béziers met l'accent sur l'identité occitane :écharpes et chemisettes ornées de la croix occitane ,annonces en langue d' OC pour donner le score et distribution du texte du " Se Canto" à l'entrée du stade .Et nouvelle initiative,le chanteur Joanda a été choisi pour animer la commission culturelle du club ASBhH . Toutes ces infomations font l'objet d'un excellent reportage dans le dernier numéro du journal "La Setmana " "La lenga e la cultura occitanas son ara l'identitat del club de rugbi de Besièrs ".

.

samedi, 28 septembre 2013

VilaWeb supera per primer cop el milió d'usuaris únics

VilaWeb ja ha superat aquest mes de setembre el milió d'usuaris únics. Aquesta és una xifra rècord per a la premsa digital en català a la qual fins avui només havia arribat el diari Ara. La xifra representa un increment molt notable respecte a la difusió anterior. Abans de la diada del 2012 VilaWeb tenia unes xifres de difusió que de mitjana s'acostaven als 500.000 lectors. Després de la diada la xifra va augmentar a una mitjana que s'acostava als 800.000 i ara, per primer cop en els seus divuit anys d'història, ha superat el milió de lectors únics.

thumb_474__4.jpg

La clau d'aquestes xifres és el resultat de l'onze de setembre: cent cinquanta mil visitants únics en un dia. Un rècord absolut de VilaWeb que es va assolir durant l'Onze de Setembre, amb una concentració de visites extraordinària al vespre, quan els participants en la Via Catalana van arribar a casa. La xifra dobla les màximes assolides anteriorment en un sol dia, que van ser de cinquanta-vuit mil en les passades eleccions catalanes i de quaranta quatre-mil en la diada de l'any passat.

L'allau de lectors va posar a prova la capacitat tecnològica de VilaWeb i també la de la redacció, que va publicar dotzenes de notícies i va editar un bon grapat de vídeos.

Una dada significativa també va ser la dels accessos des de mòbils. Un 43% dels usuaris de VilaWeb van accedir-hi des de les aplicacions per a mòbils, fet que tampoc no havia passat mai abans.

 

vilaweb.cat 28/09/13

vendredi, 27 septembre 2013

AVEC " BASTIR 2014 " MULTIPLIONS LES CANDIDATURES AUX MUNICIPALES !

Lancé grâce au succés du Manifeste Occitaniste ,une véritable dynamique se met en place autour de " Bastir-Municipalas 2014 .

-Bastir 2014 c' est un rassemblement de citoyens qui portent un projet pour la langue occitane et de tous les thémes du "vivre et travailler au pays " .

- Bastir n'est pas un nouveau parti politique ,et il mobilise bien au delà des mouvements occitanistes . Une stratégie pragmatique,adapté aux réalités locales et respectant les sensibilités ,voilà sa grande force .

- Bastir ,c'est la volonté de faire élire un grand nombre d'élus occitans dans toutes les régions du pays  .Ces élus viendront étoffer l'Association des élus occitanistes crée voilà dèjà quelques années .

Pais Nostre invite ses amis et sympathisants à s'impliquer avec le collectif Bastir dans les villes et villages du Languedoc .

Joan-Pèire LAVAL .

www.bastir2014.com / bastir2014@gmail.comjeudi, 26 septembre 2013

" BASTIR.MUNICIPALAS 2014 " A NARBONA LO 25 D'OCTOBRE .

Lo movement "Bastir.Municipalas 2014 " pren força de pertot dins las regions occitanas . En Lengadoc,una amassada publica se fara lo divendres 25 d'octobre a Narbona ( Palais del Trabalh a 20H 45) .La reunion sera animada per lo conselhèr regional David GROSCLAUDE , lo cap-mèstre de Bastir .

Pais Nostre apela sos amics a s'engatjar dins las equipas municipalas per aver un fum d'elegits occitanistas dins los vilatges e las vilas .

Es lo moment ,cal pas esperar .

JOAN-PEIRE  LAVAL .

mercredi, 25 septembre 2013

Mas: 'Després de tres segles, les urnes són la solució'

'L'encaix [amb Espanya] només és possible si Catalunya accepta ser un objecte', ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas, en el començament del debat de política general. 'Si volem ser un subjecte, amb projecte propi, l'encaix no és possible per més que l'hàgim perseguit durant cent anys. El país està fatigat d'una relació amb l'estat com aquesta. Catalunya sent afecte real per Espanya, però ja no confia en l'estat espanyol', ha dit Mas, que ha fet èmfasi en la gran mobilització social i ha remarcat que el procés d'autodeterminació 'no té marxa enrere'.

thumb_474__4.jpg

Mas s'ha fet aquesta pregunta: 'Accepta l'estat espanyol una consulta a Catalunya del poble català per decidir el futur polític del país?'. I si la resposta fos que no? 'El full de ruta està clarament decidit. La consulta s'ha de celebrar el 2014. Treballarem incansablement perquè sigui així. Abans de final d'any concretarem la data, el contingut de la consulta i el marc legal o marcs legals a utilitzar. Volem celebrar la consulta acordada amb l'estat, o tolerada per l'estat. Si cap negociació amb l'estat és possible estic disposat a utilitzar tots els elements democràtics i legals, inclosa la convocatòria d'eleccions. No és l'extrem que desitjo, però si es pretén silenciar la veu i el vot de catalans ho faré com a últim recurs possible.'

Mas ha avisat que si no s'accepta el principi democràtic de la consulta, no hi haurà res a negociar. 'Per més bona voluntat que hi hagi per part nostra, què es pot negociar?', s'ha demanat En aquest punt, ha refermat el seu compromís amb la celebració d'una consulta el 2014, i ha assegurat que el govern treballarà 'incansablement' perquè sigui així.

 

vilaweb.cat 25/09/13

"Les MOTS des OCCITANS " aux EDITIONS du CABARDES !

Les Editions du Cabardés viennent de publier "Les MOTS des OCCITANS"un ouvrage de 68 pages alternant textes et illustrations . On y trouvera,sous la plume de Michel Piquemal, les expressions de la langue d'OC ,ces mots  employés  tous les jours par une grande partie de la population du Midi .

C'est à ce devoir de mémoire que se consacre cet ouvrage avec l'appui parfois espiégle,mais toujours drôle ,des dessins de Nathalie Louveau .

La préface est signée de Claude Marti, qui souligne l'interêt de ce livre pour tous les méridionaux fiers de leurs racines .

.LES MOTS DES OCCITANS ( 13,50 e) aux EDITIONS DU CABARDES .

contact@editions-du-cabardes.fr

mardi, 24 septembre 2013

Estelada gegant a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

Les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) han aprofitat l'assistència multitudinària de ciutadans i visitants a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, plena de gom a gom en ocasió de la tradicional diada castellera de la Mercè, per a desplegar una immensa estelada des d'una façana lateral.

thumb_474__4.jpg

L’estelada anava acompanyada d’una pancarta amb el lema 'Atreveix-te a decidir', acció que forma part de la campanya de les JERC en favor del dret d’autodeterminació i de la independència.

En el moment de desplegar-se l'estelada, des del terrat d'un dels edificis de la plaça, la gentada ha aplaudit i ha esclatat amb crits d'independència.

 

vilaweb.cat 24/09/13

LES PRESIDENTS DE REGION CONTRE LE JACOBINISME DU POUVOIR !

C'est le grand désenchantement chez les présidents de régions face au jacobinisme toujours à l'oeuvre ... malgré le changement politique .Reunis à Nantes au congrés de l'Association des Régions de France,ils ont constaté que les ressources diminuaient ( un coup de ciseau de 184 millions d'euros )et que la réforme de la décentralisation n'était que poudre aux yeux .

Les textes du projet de loi de la ministre Marylise Lebranchu "ne prévoient aucun nouveau transfert de compétences de l'état vers les collectivités " critiquent les présidents de régions .

 La Fédération Régions et peuples Solidaires, quant à elle "dénonce le reniement du gouvernement qui n'a pas l'intention de réaliser la promesse d'une véritable régionalisation " .

Il ne reste plus aux présidents de régions qu'à s'inspirer des exemples de la Catalogne,de la Flandres ou de l'Ecosse et de se libérer de la tutelle centralisatrice .

dimanche, 22 septembre 2013

L'independentisme escocès pren força

A un any de la convocatòria del referèndum sobre la independència d'Escòcia, Edimburg va viure ahir una gran manifestació independentista amb més de vint mil participants, segons els organitzadors (el doble de la marxa que es va fer l'any passat). Per a molts, la marxa d'ahir va ser l'escenicació dels últims sondatges, que reflecteixen un creixement de l'independentisme, malgrat que el 'no' continua sensiblement per davant del 'sí'. El primer ministre escocès, Alex Salmond, en un dels discursos que es van fer al final, va assegurar que el referèndum era una 'oportunitat única' per aconseguir allò que cap generació prèvia d'escocesos no havia pogut fer pogut fer 'i que pocs països mai faran'. 

Per Salmond, la consulta permetrà decidir sobre 'un nou futur de prosperitat i igualtat d'una manera totalment pacífica, cívica i democràtica'. També va dir que la campanya pel 'sí' es basava en arguments sòlids i que la majoria de la població escocesa volia controlar els poders essencials per decidir sobre 'els recursos naturals, l'estat del benestar o les pensions'. 'I aquests poders, els poders de la gent, només es poden assolir votant sí', va defensar.

Segons el primer ministre escocès, la campanya pel 'no', en canvi, es basa en el sistema de Westminster, que 'no representa l'opinió escocesa ni les aspiracions d'Escòcia'. Per Salmond, hi ha 'una majoria natural' pel 'sí' perquè la majoria del poble està d'acord que 'les decisions d'Escòcia es prenen millor a Escòcia que no a Westminster'.

En declaracions a TV3 després de la manifestació, Salmond va dir que a Escòcia li havia costat molts esforços i negociacions aconseguir que el Regne Unit deixés fer legalment el referèndum, i va emplaçar Catalunya 'a seguir el seu camí'.

També van assistir a la marxa la vice-primera ministra Nicola Sturgeon, el cap de la campanya Yes Scotland, Blair Jenkins, la diputada independent Margo MacDonald, el diputat dels Verds Patrick Harvie, i Colin Fox, de l'Scottish Socialist Party, a més de Carolyn Leckie, de Women for Independence, entre d'altres.

Jenkins va assegurar que quan els ciutadans s'aturessin a examinar els fets decidirien votar a favor de la independència. 'Pensionistes, pares, estudiants, homes de negocis, dones, gent de tota la societat s'adonaran que un vot pel 'sí' té sentit per a nosaltres com a nació i com a individus', va dir.

La manifestació va transcórrer en un ambient festiu començant a High Street i acabant a Calton Hill, un turó a la capital escocesa considerat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Allà, els participants van lluir banderes blaves i blanques escoceses, conegudes com a 'Saltires' i també s'hi van veure força banderes i estelades catalanes. A Calton Hill s'hi van fet els parlaments i concerts. 


vilaweb.cat 22/09/13

vendredi, 20 septembre 2013

Après la "Via Catalana"

Via Catalana.jpg