Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

samedi, 31 août 2013

Cadena humana per la independència a la Gran Muralla xinesa

Un centenar de persones, la majoria catalans residents a Pequín, s'ha concentrat aquest dissabte a la Gran Muralla de Xina, prop de la capital, per dur a terme una cadena humana a favor de la independència de Catalunya.

Animats per la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que impulsa la mobilització del pròxim 11 de setembre, i coordinats pel Casal Català de Pequín, els participants han viatjat conjuntament en autobús fins a un dels trams de la Gran Muralla.

“Per descomptat, no vam voler ser menys”, ha explicat a Efe el president del Casal, que s'ha mostrat satisfet per l'assistència. “I més a causa del nombre de catalans que viuen a la capital xinesa i en les dates que s'ha realitzat la iniciativa”, ha destacat.

La trobada s'emmarca dins la Via Catalana Internacional, un conjunt de cadenes humanes –més de 90 a tot el món– que els catalans a l'exterior estan organitzant per donar a conèixer el procés sobiranista.

“És un dia molt especial i emocionant que recordarem tots”, ha subratllat Cristina Castillo, que ha acudit a la convocatòria des de Xangai amb la seva família.

Una altre dels participants, Joaquim Clusa, ha viatjat des de la ciutat xinesa de Shenyang, a uns 600 quilòmetres de distància de Pequín, per donar suport a la iniciativa. “Sinó podem estar a la [cadena humana] que s'organitzarà a Catalunya, val la pena col·laborar des d'aquí”, ha destacat.

Quan encara falten 11 dies per a la Diada, l'ANC ha informat que ja són més de 300.000 les persones que s'han inscrit a Catalunya per de cobrir els 400 quilòmetres que ha de tenir la cadena per unir, de punta a punta, el territori català, passant per 86 municipis.

avuit.cat 31/08/13

COMMEMORACION del 800 ANNIVERSARI DE MURETH .

Dissabte 14 e dimenge 15 de Setembre se fara la commemoracion del 8OO anniversari de la batèsta de Murèth .Amb un fum de causas montadas per la Convergència Occitana de Tolosa e lo Comitat d'agermanament occitano-catalan .

.Dissabte 14 : Mostra,animacions musicalas ,exposicions tota la jornada e a 20 h un concèrt oc amb lo Duo Lou Davi e Alice Behague .

.Dimenge 15 : Mostra e exposicions e a 14 H , discors de l'amistat entre Occitania e Catalonha . A 16 H, spectacle " Catars " de la companhio Cor Pais Meu .

vendredi, 30 août 2013

" OC TELE " ... LA TELEVISION OCCITANE BIENTOT SUR INTERNET !!!

Ce sera le cadeau de Noêl attendu depuis si longtemps par le peuple occitan ! la création d 'OC TELE , une chaîne de télévision sur internet en "lenga nostra " vient d'être confirmé . Ce projet a pu voir le jour grâce à   l'expérience et à l'appui décisif d'une télévision Bretonne "BREZHOWEB " ,animée par le journaliste et producteur Lionel Buannic .

Le siége d'OC TELE est installé à Lescar ,en Béarn ,et des bureaux seront mis en place à Toulouse et en Périgord . La chaîne occitane émettra, au départ, de 18 h à 22 heures ,avec des informations , des débats, des films et  des dessins animés .

OC TELE est soutenue, sur le plan financier, par les conseils régionaux d'Aquitaine et de  Midi-Pyrénées et par deux conseils généraux .

 Osca !Entre tots o farèm tot !

jeudi, 29 août 2013

La casa dels Països Catalans

Si no hi ha més retards, la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) veurà acomplerta, l'hivern vinent, una aspiració històrica: una seu permanent a Prada, el Centre Pau Casals. Els operaris treballen fort aquest estiu perquè, deu anys després d'iniciada, la remodelació d'a- questa casa noucentista del 1924, bastida per la família Marty-Cros, estigui acabada al novembre per entrar en funcionament al gener. La intenció dels qui en seran gestors durant 40 anys, la fundació i l'associació de la UCE –amb seu a Barcelona i a Perpinyà, respectivament– és que funcioni com a alberg “on es fomentin trobades de grups de tots els Països Catalans, i les noves generacions rebin una visió més àmplia de la que poden tenir ara de la dimensió de la seva llengua i cultura”, explica el gerent, Joan Maluquer. Amb capacitat per a 90 persones, al cap de l'any s'estima que n'hi podran passar unes 2.500, ja que es fomentaran intercanvis entre instituts de secundària –que serveixin alhora per nodrir la UCE a l'estiu–, si bé podrà rebre també altres grups, com ara associacions de professionals.

La idea sorgia a mitjan anys vuitanta, però no començava a cristal·litzar fins al 1996, quan es feia el primer projecte seriós, pensat en principi per al monestir de Sant Miquel de Cuixà, situat molt a prop. Aquella proposta, de fet, no es descarta encara per completar el projecte, si bé no es va dubtar quan va sortir l'opció de comprar l'actual finca, d'uns 5.000 m², a través d'un consorci participat en un 69% per la Generalitat i un 31% per institucions nord-catalanes: el Consell General dels Pirineus Orientals, el Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló i l'Ajuntament de Prada. Gràcies als fons Feder per a programes de cooperació transfronterera, i a l'ajut de les diputacions catalanes, es va afrontar la remodelació, aprovada en l'últim consell executiu de Jordi Pujol com a president el 2003, si bé també rebria el suport dels governs successius.

El projecte es planteja en diverses fases. En la primera, acabada el 2007, es van fer dos nous edificis al voltant, usats ja enguany com a dormitoris, i es va adequar la infraestructura bàsica per dotar-ho d'energia geotèrmica, sostres vegetals i plaques solars. En una segona fase, l'actual, es rehabilita l'edifici principal, on hi haurà la biblioteca i espais polivalents per a activitats culturals. La inversió en total voreja els 5 milions d'euros. Tot i que es va plantejar cedir-ne la gestió, la Fundació de la UCE l'assumirà finalment per controlar millor l'activitat, que seguirà els paràmetres dels albergs de la xarxa sud-catalana.

L'indret és privilegiat: al peu de l'emblemàtic Canigó, vora el castell de Ria, bressol de Guifré el Pilós, i de Cuixà, on es va consagrar l'abat Oliva, a tocar del cementiri on descansa Pompeu Fabra i de la casa on va viure Pau Casals. “Amb aquests referents no cal explicar res més als que vinguin”, conclou Maluquer.

avui.cat 29/08/13

CONFERENCIA DE PREMSA DE PAIS NOSTRE , DISSABTE 31 D'AGOST .

Lo movement Pais Nostre tendra una conferència de premsa dissabte 31 d'Agost a 10 H 30 al Cafe de la posta ,Bd Gambeta a Narbona . Una delegacion de l'Assemblea Nacional Catalana sera presenta per explicar la toca de la "Via Catalana cap a la independència " que se prepara per dimecres  11 de Setembre ,del Rosselhon fins al pais Valencian. Pais Nostre sera present e apela  los occitans a se mobilisar en massa .

mercredi, 28 août 2013

"O MOUN PAIS " ...UN ATELIER D'ART A CARCASSONNE .

De magnifiques croix occitanes , des colombes de Minerve ainsi que des croix de Fanjeaux ou bien des Templiers ,ce sont les créations de l'atelier d'art installé au coeur de la Bastide de Carcassonne , rue Courtejaire .Sous la main de l'artisan joaillier,l'or s'enflamme,le matériau noble se transforme pour donner naissance à un bijou .Cette bijouterie Louis Albert met l'accent sur l'identité occitane et a choisi de porter bien hauts les couleurs du pays .

La bijouterie bénéficie du label "atelier d'art du pays Cathare ",un gage d'authencité à l'heure où proliférent les produits anonymes et banalisés .

www.omounpais.com

Bijouterie Albert, 9 et 11,rue Courtejaire .11 000 .Carcassonne .

Tel 04.68.25.43.89 .

mardi, 27 août 2013

UN REALISATEUR NARBONNAIS DENONCE LE SOUTIEN DE LA REGION AU CINEMA PARISIEN.

Dans un entretien au quotidien  l'Indépendant, le réalisateur Narbonnais Stéphane Kowalczyk mène la charge contre le cinéma parisien " un cinéma d'invasion,d'occupation qui vient tourner chez nous en ne proposant aux artistes locaux rien de mieux que de la petite figuration" ...

Et le réalisateur de critiquer fortement la politique de soutien menée par le Conseil régional du Languedoc-Roussillon :" En donnant de l'argent à des productions parisiennes,la région contribue à alimenter un dumping cinématographique " .

A lire dans l'édition Narbonne / Littoral de l'Indépendant du 26 Août .

lundi, 26 août 2013

DESVOLOPAMENT DE LAS ESCOLAS OCCITANAS CALANDRETAS .

Un creis d'efectius de 10 %, d'escolas novèlas a Besièrs,Agen, La Vaur ,un collègi immersiu a Tolosa,la dintrada se presenta coma cal per las CALANDRETAS .Mas se las demandas son importantas ,los mejans seguisson pas totjorn . Dins lo darrièr numero del jornal La Setmana es ço que dison J. L Blenet e J.F Albert ,lo president e lo vici-president de la confederacion de las escolas publicas occitanas

LA SETMANA / VISTEDIT -BP 50486.64 238 .LESCAR

vistedit@wanadoo.fr / tel 05.59.81.02.59 .

dimanche, 25 août 2013

La Via Catalana a Edimburg relliga els debats escocès i català

A primera hora de la tarda catalans residents a Escòcia i escocesos simpatitzants amb el procés independentista faran una cadena humana a Calton Hill, al centre d'Edimburg en suport de la Via Catalana. Serà l'acte més significatiu, però no pas l'únic, d'un cap de setmana ple de manifestacions de suport a la independència a tot el món, impulsades per les comunitats catalanes a l'estranger.

La cadena humana que es fa avui a Edimburg ha obtingut un cert ressò a Escòcia mateix, on treballa una secció local de l'Assemblea Nacional Catalana. A la primeria del mes d'agost, per exemple, el diari electrònic Newsnet Scotland va dedicar un article a informar de l'acte d'avui i de la Via Catalana en general.

Internacionalització de la Via Catalana

Aquest cap de setmana hi ha convocades algunes de les vuitanta cadenes humanes per la independència que es faran, fins l'Onze de Setembre, en països de tot el món. Anit, per exemple, ja se n'ha fet una a Buenos Aires (Argentina), on els manifestants, uns tres-cents, es van concentrar davant el congrés.

vilaweb.cat 25/08/13

samedi, 24 août 2013

L'OCCITANISME PREPARE LES MUNICIPALES 2014 : REUNION à MURET

123_1c42b.jpg

Prés de 700 personnes ont signé le "Manifeste occitaniste", pour une forte présence régionaliste aux élections municipales de 2014. La stratégie n'est pas de présenter des listes occitanes autonomes, mais d'intégrer le maximun de militants dans des listes susceptibles d'arriver au  pouvoir municipal. Désormais, dans l'occitanisme , l'heure est au pragmatisme et c'est une bonne chose !

Le mouvement se structure sous le nom de "Bastir", un mouvement de citoyens actifs et non un parti politique. L'assemblée de rentrée se tiendra à Muret le samedi 14 septembre à 13 h, à la salle Clément Ader.