Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

dimanche, 28 juillet 2013

Occitania e vinha

l'Occitanie fête Roquefort en 2 appellations !

le Vin de Roquefort des Corbières et le Fromage de Roquefort fêtés par l'Occitanie !... Accompagnées par "l'Escola de Bodega" les Brebis font le spectacle !... Rendez-vous le vendredi 2 août prochain à Port-Leucate et à Roquefort des Corbières !

Un aperçu en images de la fête 2012 ... http://www.youtube.com/watch?v=4GidX5q9iXs

 

VisuMidiBlogAffichRoquefort2AOC2013.jpg

samedi, 20 juillet 2013

CALANDRETA E COORDINACION "ANEM OC " :SE CAL MOBILISAR !

Dins un comunicat la confederacion de las Calandretas demanda la relança de la coordinacion " Anèm oc ". Aquèla coordinacion avia organisar las manifestacions de Carcassona,Besièrs e Tolosa ,mas ara se cal tornar mobilisar .E la confederacion demanda tamben un "pache de convivencia e d'espandiment " a fargar entre las associacions e movements occitanistas . Osca !


vendredi, 19 juillet 2013

PAIS NOSTRE A "LA VIA CATALANA " LO 11 DE SETEMBRE !

Lo dimecres 11 de setembre ,l'Assemblea nacional Catalana organisa una cadena humana del Pertus al sud del Principat .Sera " La Via Catalana " per l'independència !Solidari d'aquela accion de portada istorica, Pais Nostre apela los occitans a participar a la Via Catalana .

Es per aquo que lo movement Pais Nostre fara una conferència de premsa amb de representants de l'ANC lo dissabte 31 d'Agost a 10 °30 a Narbona .

Joan-Pèire Laval .

jeudi, 18 juillet 2013

"Resistència amb creativitat " ditz JORDI PUJOL !

Algú ens ha comentat que l'editorial de la setmana passada -”Temps de resistència”- no es va entendre. Algunes persones ens ho han dit i deuen tenir raó. Per tant, és bo que mirem avui d'explicar millor el que volíem dir. Sense barroquisme. I concretament sobre el futur de Catalunya com a país. Com a societat.

jp_pensament.jpg


1. Políticament i institucionalment Catalunya viu un moment molt difícil. El projecte col·lectiu que hem tingut durant les últimes dècades, i que durant un temps havia anat bé, a hores d'ara és totalment rebutjat per l'Estat espanyol, amb una política d'ofec financer, d'escapçament del poder polític (”esto de la Generalitat lo vamos a convertir en cartón piedra”), de mantenir l'estat del benestar que la nostra societat necessita, etc.


2. Això no és resultat d'una conjuntura espanyola que podria canviar amb unes eleccions o un canvi de govern, sinó d'una actitud espanyola molt general. Que no és previsible que canviï. Més aviat al contrari. Més aviat creuen que amb aquesta política “dentro de dos generaciones de esto de la lengua y del estatuto ya no se hablará”.


3. Algú pot pensar que es produirà allò que en diuen “refer ponts”. Que es refaran ponts entre Catalunya i Espanya. Hi ha alguns sectors que en parlen. Però sense cap mena de proposta ni de suggeriment. Ni cap indici que n'hi pugui haver.


4. Així les coses, la reclamació d'independència és lògica i del tot justificada. Contra la qual hi sol haver dos arguments principals:

a) La viabilitat de Catalunya com a estat independent. Aquest argument és del tot inconsistent. Catalunya té totes les condicions per a ser un estat independent. En tots els sentits. Per altra banda, l'experiència ho demostra. Durant els últims vint anys han aparegut més de deu nous estats a Europa. Tots ells econòmicament menys consistents que Catalunya. I més petits. Sovint, socialment més inestables. Amb més problemes interns. I tots ells se n'han sortit bé. Tots ells estan millor de com estaven. I aquests dies, per exemple, hi ha molt bones notícies d'estats nous com Letònia, Lituània i Croàcia.

No, l'argument de la inviabilitat econòmica o social d'una Catalunya independent no té base.

b) Més seriós és l'argument de la radical oposició espanyola. I de l'actitud reticent que, d'entrada, puguin tenir alguns països europeus. Això sí que requeriria un treball molt a fons. D'explicació, de precisió, d'actituds i actuacions positives de cara a Europa. Difícil, però que Catalunya pot fer. Perquè en tots els terrenys té actius molt importants. Però l'argument més important seria que visualitzés molt clarament un suport popular molt potent a favor de la independència. Per això és tan important el tema de la consulta o del referèndum. Tan determinant. Europa pot ser poc sensible a arguments econòmics o històrics, però li resulta més difícil ser-ho a l'expressió democràtica, molt potent, de la voluntat popular. Expressada de forma que no pogués ser ignorada o menystinguda.


Però la independència possiblement comportaria -en el cas que s'aconseguís- més dificultats a tenir en compte. Com ha passat en els casos que acabem d'esmentar dels Països bàltics. Ara van bé, i millor que abans, però els primers anys d'independència no varen ser fàcils. Sobretot per a Letònia. Varen haver de fer un gran esforç. El varen fer i se n'han sortit. I ara alguns sectors letons fins i tot gallegen i diuen que no els cal entrar a l'euro. (Però els convé fer-ho. I ho faran).

O sia que cap possible sortida de la dificultat actual és indolora. I és per això que el títol de l'editorial de la setmana passada era “Temps de resistència”. Seguir com estem porta a la residualització com a país i com a societat. A no ser res. I el procés d'independència té les dificultats que ja hem dit, i la mateixa independència reclamaria un esforç d'adaptació. Que sortiria bé, com a Estònia o Eslovàquia, però que tindria les seves dificultats.

O sia que, passi el que passi, per a bé o per a mal, tindrem uns anys difícils. Viurem un temps de resistència. Passi el que passi.

Ho dèiem la setmana passada, ho repetim ara. Però cal afegir-hi una cosa, que és que ens permet tenir confiança. A Catalunya hi ha país. Hi ha gent. Hi ha iniciatives. En tots els terrenys. És veritat que hi ha gent que se n'ha d'anar. Com passa a tots els països que viuen una crisi. I és de doldre. Però continua havent-hi un gruix important de gent molt capaç i amb ganes. Gent resistent i creativa.

Més que mai, el que cal és que aquest esperit prevalgui.

 

elpuntavui.cat 18/07/13

PILPA ès mort viva la SCOP !

Voilà la fin d'une longue histoire de 40 ans, l'usine de crèmes glacées PILPA tire sa révérence bien contraint et forcé, le jeudi 4 juillet 2013. Les ouvriers ont décidés de ne pas travailler en ce dernier jour, pour pouvoir se retrouver une dernière fois en tant qu'employés, amis et compagnons de lutte. Les coeurs gros et gorges sérrées, une journée intense en émotion et des départ difficiles.

Comment peut-on oublier, pour certains, tant d'années de carrière et de dur labeur. Plusieurs générations se sont succédées pour obtenir un des fleurons de l'industrie carcassonnaise.

Cette belle entreprise rayée de la carte par ces satanés financiers affamés d'argent au mépris de toutes ces familles qui ne demandent 

Lire la suite

mercredi, 17 juillet 2013

l'Occitanie fête Roquefort en 2 appellations !

le Vin de Roquefort des Corbières et le Fromage de Roquefort fêtés par l'Occitanie !... Accompagnées par "l'Escola de Bodega" les Brebis font le spectacle !... Rendez-vous le vendredi 2 août prochain à Port-Leucate et à Roquefort des Corbières !

Un aperçu en images de la fête 2012 ... http://www.youtube.com/watch?v=4GidX5q9iXs

CONFERENCE DE PRESSE PAIS NOSTRE/ VIGNERONS DE LEUCATE LE 22 JUILLET .

La " Festa de l'Occitania e de la Vinha " prévue le 2 Août à Port Leucate et Roquefort des Corbières sera présentée dans une conférence de presse conjointe de Pais Nostre, de la coopérative Cap Leucate et de l'Association La Vigneronne le lundi 22 Juillet à 11 h au C.I.V.L à Narbonne .

Cette fête est le fruit d'un partenariat entre le mouvement occitan et les vignerons et ce sera la troisiéme édition .

mardi, 16 juillet 2013

LE 2 AOUT ,FETE DE L'OCCITANIE ,DE LA VIGNE ET DE ROQUEFORT .

Le vendredi 2 Août ,la coopérative de Leucate,l'association "La Vigneronne" et Pais Nostre organisent la troisiéme édition de la "Festa de l'Occitania e de la Vinha " .Elle se tiendra en matinée à Port Leucate et en soirée à Roquefort des Corbières .

.Dés 10 h "à Port Leucate,marché vigneron ,animation musicale avec l'Escola de Bodega, arrivée des brebis et des producteurs de fromage de Roquefort  .

.A 18 h ,défilé des éleveurs Rouergats et des vignerons de Cap leucate dans les rues du village de Roquefort des Corbiéres .Musiques  avec l'Escola de bodega ,discours de J. Castany, J.P Laval et du maire C. Théron . Apéritif du pays,  chants occitans,repas vigneron et en soirée baléti .jeudi, 11 juillet 2013

Mas lamenta la “discriminació” que pateix Catalunya i denuncia que és un “mal endèmic”

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha queixat aquest dimecres de la “discriminació” que pateix Catalunya entre el que aporta i el que rep, i ha constatat que és un “mal endèmic”. “Plou sobre mullat”, ha dit en declaracions als periodistes després de reunir-se amb la principal aerolínia brasilera. Després de conèixer la liquidació del 2011, ha remarcat que el fet que Catalunya perdi set posicions vol dir que hi ha una “disfunció i una discriminació”. “És una situació absolutament discriminatòria, injusta i que no té en compte la capacitat econòmica dels territoris, perquè els que més s'esforcen són castigats i això no té cap sentit”, ha indicat.

780_008_4840485_ba92d3e87eb299cdb3481067c633729d.jpg

Mas ha constatat que Catalunya i Balears són els territoris més perjudicats perquè aporten molt més que la resta i reben just en la mitjana o per sota, com és el cas català. I això, ha continuat, és un “estatus quo que no es mou i que està perjudicant de manera clara els territoris més productius”. Així, tot i que ha reconegut que el model “estratosfèric” de finançament que va pactar el tripartit hi té a veure, ho ha considerat un “mal endèmic”

Ha remarcat, a més, que la posició de Madrid és “enganyosa” perquè totes les empreses grans paguen impostos allà però després operen a tot arreu. Si es descomptés aquest efecte, ha dit, la diferència amb Catalunya no seria tan gran.

 

elpuntavui.cat 11/07/13

mardi, 09 juillet 2013

DEBAT PAIS NOSTRE LE 9 AOUT à CAMPLONG D'AUDE .


http://www.camplong.com/wp-content/uploads/2011/04/affiche-indep20131-724x494.jpg

Une nouvelle édition de "FESTEN OC" se tiendra à Camplong d'Aude, prés de Lézignan du 8 au 10 août. La municipalité a tenue à y associer le mouvement occitan et elle a confié à Pais Nostre l'organisation du débat pour la reconnaissance de la langue occitane, vendredi 9 août à 11 h 3O sur la place Joseph Balmigére. Les participants seront :

  • Joan-Pèire Laval et Alain Garau de Pais Nostre.
  • Christophe Fangeaux, Maire-adjoint à Carcassonne.
  • Serge Lépine, Maire de Camplong.
  • Philippe Rappeneau, Maire de Douzens.
  • Alan Roch, de l'Institut d'Etudes Occitane.