Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

vendredi, 28 juin 2013

Mobilisation Pais Nostre !

Ligne Nouvelle.jpg

PAIS NOSTRE AU CONCERT POUR LA LIBERTE DE LA CATALOGNE .


http://www.lexpress.fr/pictures/794/406571_drapeau-catalan-brandi-lors-d-une-manifestation-du-jour-de-la-catalogne-le-11-septembre-2012-a-barcelone.jpg

70 000 à 80 000 personnes sont attendues samedi 29 juin au stade du Camp Nou à Barcelone pour le "CONCERT PER LA LLIBERTAT". Autour de LLuis LLach se produiront de nombreux groupes et chanteurs... Maria del Mar Bonet, Pascal Comelade, Marina Rossell, Paco Ibanez. Ce concert sera une nouvelle affirmation de la volonté populaire à obtenir l'indépendance du pays.

Solidaire de cette aspiration à la liberté et au droit des peuples à l'autodétermination, une délégation du mouvement Pais Nostre sera présente. Elle apportera le salut de l'Occitanie au peuple Catalan.

Joan-Pèire Laval.

jeudi, 27 juin 2013

El Pacte Nacional pel Dret de Decidir comença amb quatre compromisos

De la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, amb una quarantena d'entitats i partits (PDF), en van sortir ahir quatre compromisos. 'S'ha posat de manifest la pluralitat d'opcions, i la idea comuna que les discrepàncies es puguin dirimir votant', va destacar el conseller de Presidència del govern català, Francesc Homs, que va enumerar els acords subscrits:

1. La constitució d'un grup promotor amb el compromís d'eixamplar-se i de facilitar els mecanismes tècnics per a incorporar-hi més entitats.

2. L'encàrrec a l'ex-president del parlament Joan Rigol de consensuar un redactat, tenint en compte els texts de consens que ja hi ha, tant en l'àmbit polític com en el social.

3. La notificació formal de la reunió per part del president Artur Mas al president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

4. El compromís de totes les entitats de fer pedagogia del dret de decidir.

Segons el govern, la reunió va servir per a donar valor una idea: 'El principi del dret de decidir és una aposta de radicalitat democràtica.' A més, també s'hi va convenir que la possibilitat de consultar el poble de Catalunya era 'la solució i no pas el problema'.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir que el president Mas traslladaria el ressò de la reunió al president espanyol. Segons Homs, prevalia la voluntat de treballar sobre la base del diàleg, la negociació i la legalitat vigent.

El text de Rigol

El text que elaborarà Joan Rigol s'inspirarà en texts polítics de consens, com ara la declaració de sobirania i la declaració sobre el dret de decidir, i especialment en el manifest aprovat a Lleida la setmana passada i subscrit per una trentena d'entitats i partits polítics. Diu això:

'Reclamem l’exercici del lliure dret a decidir del poble català per mitjà d’una consulta. Donem el nostre suport al Parlament de Catalunya, que ha endegat el procés per exercir el Dret a Decidir del poble català.

El Dret a Decidir és un dret fonamental de qualsevol nació i, per tant, també de Catalunya. Aquest dret inclou la potestat de triar democràticament la nostra forma d’organització política. Una opció clarament vinculada a les millores de la condició de vida individual i col·lectiva de les catalanes i dels catalans.

El Dret a Decidir representa una pràctica cívica i democràtica i com a tal en reclamem el lliure exercici, des d’una actitud dialogant però ferma, pacífica i amb respecte a les diferents opcions.

Donem el nostre suport a les Declaracions del Parlament de Catalunya en defensa i promoció del Dret de Decidir del poble català.

Conseqüentment, els sotasignats ens comprometem a:

1. Contribuir a generar un clima d’opinió a favor del Dret de Decidir, en l’entorn de l’associacionisme cívic, cultural i polític lleidatà.
    
2. Fer pedagogia al conjunt de la ciutadania de les Terres de Lleida tot fomentant actituds obertes, participatives, socialment integradores i individualment respectuoses en defensa del Dret a Decidir.
   
3. Fer arribar aquest manifest al conjunt de formacions polítiques, a les institucions i a la resta de plataformes i organitzacions socials.'

vilaweb.cat 27/06/13

mercredi, 26 juin 2013

HOMMAGE A AIME CESAIRE ,POETE ET PATRIOTE MARTINIQUAIS .

En ce 26 juin ,jour anniversaire de la naissance ,voila cent ans, d'Aimé Césaire ,Pais Nostre entends rendre hommage au grand poéte et homme politique Antillais .

Grand poéte de la négritude,ami d'autres figures, comme Senghor , auteur de textes historiques ,Aimé Césaire fonda et dirigea le Parti Progressiste Martiniquais ,un mouvement qui défendait la culture de ce pays et luttait pour son autonomie au sein de la République . Un combat similaire à celui de notre patrie  occitane .

Ce soir ,la chaîne de télévision publique France O consacre une soirée spéciale à la mémoire de ce leader :

A 2O h 45 " Césaire,le prix de la liberté ",un documentaire de Félix Olivier .

A 21 h 4O , Le poéte aurait cent ans .

A 22h40, Aimé Césaire face aux révoltes du monde .

A 23 h 4O , " Une saison au Congo " ,une piéce de Césaire ,mise en scéne par Christian Schiaretti .

Joan-Pèire Laval .

mardi, 25 juin 2013

" FESTEN OC " à CAMPLONG D'AUDE du 8 au 10 Août !

Dans les Corbières ,le village de Camplong défends ardemment l'identité occitane et lutte, depuis longtemps, pour le progrés et la justice sociale . Tous les étés ce village propose une belle programmation culturelle et des journées occitanes .

Au programme de "FESTEN  OC " 2013 ,du 8 au 10 Août :

. Jeudi 8 Août ,le chanteur Mans de Breish à 21 h 30 ,à l'Espace culturel Gilles Pau .

.Vendredi 9 Août ,débat public organisé par Pais nostre pour la reconnaissance officielle de la langue occitane (Place Balmigére à 11 h 30 ) Avec Joan-Pèire Laval et Alain Garau/ Christophe Fangeaux ,adjoint à Carcassonne/ Philippe Rappeneau maire de Douzens/ Sege Lépine ,maire de Camplong/Alan Roch de l'I.E.O .A 22 h au Terrain des fêtes ,concert avec le groupe Goulamas'K .

. Samedi 10 Août, à 19 h ,animation avec le groupe Rambal Sagan .

Durant ces journées ,on ne manquera pas d'apprécier aussi les excellents vins du terroir de Camplong .

lundi, 24 juin 2013

L'any de la llibertat

Entre 92 i 96 diputats sobiranistes. Aquesta és l'àmplia majoria que hi hauria ara al Parlament si se celebressin eleccions, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Una constatació més que els partidaris de l'estat català cada cop tenen més força i presència.

Aquest tsunami independentista ha arrasat amb tot el que s'ha trobat al davant en l'últim any. El pacte fiscal ha quedat mort i enterrat, i ara l'eix central és la consulta i la construcció d'un estat propi. Precisament avui fa un any que El Punt Avui, El 9, Presència, L'Econòmic i Catalonia Today van engegar la secció Catalunya vol viure en llibertat, amb l'objectiu de visualitzar l'aposta per una Catalunya lliure.

Des de llavors, els esdeveniments s'han precipitat i l'independentisme ha anat calant. Un dels primers esdeveniments en què es va poder veure aquesta força de la societat va ser el 29 de juliol de l'any passat a Girona, amb el concert Catalunya vol viure en llibertat, organitzat per aquest diari i en què van assistir més de 15.000 persones –aquest 3 d'agost es repetirà l'experiència amb un altre festival a Girona–. Durant tot l'estiu també es va viure un ambient d'entusiasme amb la mirada posada en la manifestació de l'11 de setembre.

La mobilització va superar tots els rècords, amb un milió i mig de persones clamant al carrer a favor de la independència. La reivindicació va remoure les plaques tectòniques, fins i tot les del govern, que va posar rumb cap a l'estat propi. Abans, però, Artur Mas va haver de comprovar que les portes de l'Estat estaven tancades. Després de la manifestació, el president va anar a Madrid amb un mandat del Parlament per reclamar el pacte fiscal. Rajoy va respondre amb un no rotund.

Això va accelerar els fets i al novembre es van convocar les eleccions. CiU va guanyar i va pactar amb ERC en el denominat Pacte per la Llibertat, en què s'inclou una consulta per a l'any vinent. Aquest 2013 s'ha avançat en força aspectes des del punt de vista nacional amb la Declaració de Sobirania i el Consell de Transició Nacional. I les pròximes cites són a tocar: dimecres es constitueix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i dissabte la societat civil tornarà a rugir en el Concert per la Llibertat al Camp Nou. Un dels moments culminants serà el mosaic amb el lema Freedom Catalonia 2014, impulsat per aquest diari.

elpuntavui.cat 24/06/13

samedi, 22 juin 2013

A BEZIERS et MONTPELLIER ALLEZ VOIR LES HOMMAGES A JEAN MOULIN !


http://www.chrd.lyon.fr/static/chrd/contenu/menu%20haut/ressources%20historiques/biographies/jean%20moulin/jean-moulin-chapeau_1939.jpg

Il y a 70 ans, Jean MOULIN dirigeant du Conseil national de la Résistance était arrêté par la Gestapo, avant d'être affreusement torturé et de mourir dans un train qui l'emmenait en Allemagne.

Il est important de ne pas oublier, de transmettre aux jeunes générations l'esprit de la Résistance incarnée par Jean Moulin -un homme de la terre d'OC, né à Béziers en 1899 .

Deux expositions sont actuellement consacrées à sa mémoire à Béziers et Montpellier.

JEAN MOULIN ,LE RESISTANT A BEZIERS au 6, Rue d'Alsace avec une série de photos et de documents sur la vie et les oeuvres du héros. Ouvert jusqu'au 31 octobre, du mardi au dimanche, de 10 h à 18 h.Entrée libre.

JEAN MOULIN, UNE VIE D'ENGAGEMENTS A MONTPELLIER, dans le salon d'honneur de la préfecture de l'Hérault avec  dessins,caricatures et peintures de celui qui était aussi un artiste. Et de nombreux textes et documents de la Résistance. À voir jusqu'au 14 Juillet.

vendredi, 21 juin 2013

Guia pràctica de la cadena humana convocada per a l'Onze de Setembre

La cadena humana per la independència, que l'Onze de Setembre enllaçarà el Pertús (Vallespir) amb Alcanar (Montsià), és un envit organitzatiu de primer ordre. L'Assemblea Nacional Catalana treballa sense descans per facilitar-hi la participació de centenars de milers de catalans. Un dels organitzadors de la iniciativa, Ferran Civit, ho explica així: 'Si bé l'any passat l'objectiu era mobilitzar aquella majoria que dibuixaven les enquestes per forçar els polítics a fer passes endavant, enguany la Via Catalana necessita que tot el poble de Catalunya surti al carrer per fer un salt endavant fins a tocar de la independència.'

Quanta gent cal per a fer tot el recorregut?

El càlcul de participants que hagi fet l'ANC per cobrir tot el recorregut de la Via Catalana és una incògnita, a hores d'ara. Però sí que sabem que la distància que es pretén cobrir és d'uns 400 quilòmetres. A la cadena hi participaran nens, adults i gent gran, que tenen una llargada de braços variable. Es pot comptar, de mitjana, 1,5 metres per participant. Així doncs, per a abastar els 400 quilòmetres caldrien entre 250.000 participants i 280.000. Ara, els organitzadors avisen que la cadena humana pot tenir més d'una filera i, en alguns trams urbans, es compta que hi haurà aglomeracions.

Per participar en la cadena cal inscriure-s'hi?

L'organització ha dividit tot el recorregut de la Via Catalana en trams. L'objectiu és que la cadena sigui completa i no quedin sectors sense prou individus per a enllaçar amb els contigus. Així doncs, l'organització ha de poder saber en quins trams es col·locarà la gent a fi d'omplir i equilibrar els espais. La inscripció s'obrirà aviat i caldrà omplir un formulari. Prèviament, cada voluntari haurà de donar el seu codi postal i se li oferirà d'apuntar-se als trams que quedin més a prop de casa seva o més ben comunicats.

Com es podrà arribar al tram assignat?

En el moment de fer la inscripció, el voluntari sabrà quins són els trams on encara hi ha places per omplir, i rebrà informació pràctica de com arribar al lloc a temps i estalviar-se embussos. Òbviament, no s'impedirà que la gent baixi al carrer i participi en el recorregut, independentment de si s'hi ha inscrit o no. Però l'organització remarca que la importància de l’acció està a omplir tot el recorregut.

Es poden fer inscripcions de grups?

En un formulari d'inscripció s'hi podran apuntar fins a cinc persones per poder anar junts a la cadena. Si el grup és més nombrós, caldrà omplir diversos formularis apuntant-hi grups de cinc cada vegada. Les entitats i col·lectius podran posar-se en contacte amb l'assemblea local més propera per inscriure-s'hi com a grup.

A quina hora es farà la cadena humana?

L'acció es farà simbòlicament a les 17.14 de l'Onze de Setembre. Però per poder-la tenir a punt, caldrà mobilitzar-se i ser al lloc més d'hora. Aquesta informació de detall encara no se sap, però els trams per on passarà la Via Catalana quedaran tancats dues hores abans de començar l'acció.

vilaweb.cat 21/06/13

mercredi, 19 juin 2013

MACAREL ! LE TGV PERPIGNAN-MONTPELLIER ...AUX CALENDES GRECQUES .

Voila un quart de siécle ,la presse régionale annonçait la nouvelle ligne TGV pour 1992 ,année des Jeux olympiques de Barcelone ... Mais on n'a vu rien venir .Depuis ,comme le monstre du Loch-Ness ,le projet apparaît, avant de replonger dans les profondeurs abyssales . De nouvelles promesses avaient été faîtes à l'horizon 2020 ,mais le journal " l'Indépendant " révéle ce matin que la commission Mobilité 21 qui doit rendre ses arbitrages sur les grands projets ferroviaires repousserait le chainon manquant Perpignan/Montpellier à 2030 !

Si cela se confirme ,ce sera un nouveau coup porté par Paris et Bruxelles au développement économique du Languedoc .Un cop de mai sèm colhonats ! Mais cela prouve aussi la faiblesse du lobby languedocien ,pour tout dire la mollesse du régionalisme de toute la classe politique et économique régionale .

Il ne nous reste plus qu'à demander le rattachement du Languedoc à la Catalogne ,un pays fier de lui même et bientôt souverain .Les Catalans ont obtenu,eux ,le TGV et la ligne nouvelle Barcelone / Perpignan .

Joan-Pèire Laval .

mardi, 18 juin 2013

Fotos i vídeos del desbordament de rius a la Vall d'Aran

La Vall d'Aran ha quedat aïllada per carretera avui al matí per causa de l'enorme crescuda dels rius, sobretot el Garona, que s'ha desbordat i en algun tram arriba a tenir uns cent cinquanta metres d'amplada, segons que ha explicat el síndic d'Aran, Carlos Barrera. El fort desglaç de la neu acumulada en cotes altes de muntanya i la pluja intensa d'aquesta nit passada i d'avui al matí han fet que hi hagués una crescuda molt gran dels rius i que la Garona es desbordés. Protecció civil alerta que la situació és perillosa a prop dels rius, tant del Garona com del Noguera de Cardós i el Noguera Pallaresa.

Heus ací un recull de vídeos enregistrats avui al matí a la vall d'Aran:

La Garona desbordada from VilaWeb on Vimeo.

 

 

Vilaweb.cat 18/06/13