Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

mardi, 28 mai 2013

LES OCCITANISTES PREPARENT LES MUNICIPALES DE 2014 .

Prés de 7OO militants et sympathisants OC ont dores et deja signé le Manifeste Occitaniste ,une dynamique qui rassemble  diverses sensibilités dans la perspective d'une forte présence régionaliste aux élections municipales de 2014 .

Les groupes constitués dans les villes et villages se reuniront en assemblée le samedi 29 Juin à Toulouse ,salle du Pont des Demoiselles .Une stratégie sera arrêtée et un nom donné au mouvement crée autour du Manifeste .

samedi, 25 mai 2013

Réunion Pais Nostre (Rectificatif)

Affiche Réunion mpanifeste occitan.jpg

mercredi, 22 mai 2013

El parlament fa un pas endavant per aprovar la llei de consultes

El Parlament de Catalunya refusarà avui les esmenes a la totalitat que PP i Ciutadans han presentat a la llei de consultes populars no referendàries i passarà a discutir-se en comissió. El text que es debatrà al ple porta la signatura de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, tal com es va acordar en la ponència conjunta, però els partits discrepen sobre la interpretació de la proposició de llei. Per CiU i ERC és l'eina que ha de permetre una consulta sobiranista a Catalunya si l'estat no la permet, una possibilitat que descarta el PSC, al·legant que la llei només preveu de consultar sobre qüestions relacionades amb les competències de la Generalitat.

El text regula el règim jurídic, les modalitats, el procediment i la convocatòria de consultes populars que no tenen caràcter vinculant. S'estableix que hi podran votar els més grans de setze anys i que podran ser convocades pel president de la Generalitat, els ens locals o la ciutadania. En aquest darrer cas, caldran 50.000 signants si la consulta és d'àmbit nacional o d'un percentatge entre el 5% i el 20% de la població si és d'àmbit local.

La consulta podrà tenir una pregunta o més, que hauran de ser formulades de manera 'clara, succinta i inequívoca'.

El projecte de llei desplega l'article 122 de l'estatut, que preveu la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de consultes populars en l'àmbit de la seva competència.

El text preveu de consultar els ciutadans sobre qüestions relacionades amb les competències de la Generalitat i, a banda la convocatòria d'una consulta, també inclou processos de participació que estableix l'article 122 de l'estatut: enquestes, fòrums i mecanismes de participació institucional. La inclusió de mecanismes de participació a més de la consulta és la principal condició que el PSC va posar durant la discussió en la ponència conjunta.

A diferència de la proposició de llei que va aprovar el tripartit, aquesta no requereix el permís previ de l'estat per a convocar una consulta. De fet, el govern espanyol va recórrer al Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra la llei aprovada pel tripartit i el TC encara no s'hi ha pronunciat, tot i que el juny del 2011 va aixecar la suspensió de la normativa.

vilaweb.cat 22/05/13

mardi, 21 mai 2013

LE 25 MAI A ALES ,RASSEMBLEMENT CONTRE UN PROJET DE GOLF !

A l'appel de l'association "St Hilaire Durable " l'opposition se renforce contre un " projet de golf pharaonique qui peut faire disparaître 260 hectares de terres agricoles " dans le pays d'Alés (GARD ) .L'association  invite tous les amis de la terre   à venir semer sur le site de la Zac le samedi 25 Mai .

Le mouvement occitan affirme sa solidarité aux défenseurs de l'agriculture et de l'eau ,des ressources essentielles pour notre avenir collectif .

lundi, 20 mai 2013

Carme Forcadell vol que la cadena humana de la diada passi per la Sagrada Família i el Camp Nou

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, confia que la cadena humana que s'organitzarà per la diada per a reivindicar la independència passi per 'llocs emblemàtics de Barcelona', com la Sagrada Família i el Camp Nou. En una entrevista a Europa Press, ha explicat que es vol aprofitar la força internacional de la marca Barcelona per a projectar la reivindicació al món, i també que s'identifiqui a l'estranger la ciutat com la capital de Catalunya.

L'ANC s'ha marcat l'objectiu per a l'Onze de Setembre, juntament amb Òmnium Cultural, de fer una cadena humana que passi per tot de llocs emblemàtics de la geografia catalana, que encara s'han de concretar. El propòsit és emular a Catalunya la Via Bàltica, la cadena humana que es va fer als països bàltics l'agost del 1989 en defensa de la secessió d'Estònia, Letònia i Lituània respecte de la Unió Soviètica.

Assaigs a l'estiu

Forcadell ha concretat que durant l'estiu es faran accions preparatòries, com ara petites cadenes humanes que enllacin pobles, ciutats i localitzacions simbòliques de tot el territori català.

Un altre objectiu immediat de l'ANC és reforçar la presència a la conurbació de Barcelona (Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental), on l'arrelament del sentiment independentista és més baix, i també posar en marxa en les pròximes setmanes un procés d'internacionalització de les demandes catalanes.

L'ANC fa seva la demanda de dèficit asimètric del govern i ERC a Espanya, i ha defensat que la Generalitat hagi prorrogat el pressupost: 'Si no s'haguessin plantat, hauríem aprovat uns comptes nefastos per als catalans.' 'Si, com diu la declaració de sobirania, Catalunya és subjecte polític i som sobirans, per què hem d'acceptar uns pressupostos que se'ns imposen?', s'ha preguntat Forcadell, que considera necessària una consulta com més aviat millor, i vincula l'autodeterminació amb la sortida de la crisi.

També demana a tots els partits catalans, 'tret de Ciutadans i el PP, que són d'obediència espanyola', que el primer punt del seu programa per a les eleccions europees inclogui la consulta d'autodeterminació.

Forcadell considera difícil que hi pugui haver una llista conjunta en favor del dret de decidir a les europees, però una manera de projectar aquesta unitat seria que 'des d'UDC fins la CUP', incloent-hi el PSC, plasmessin la consulta al programa.

Ha defensat que la consulta ha d'arribar després d'haver-se aprovat la nova llei de consultes al parlament, tot i que no l'autoritzi Espanya, i ha instat el govern a treballar per desplegar una hisenda catalana i estructures d'estat.

vilaweb.cat 20/05/13

samedi, 18 mai 2013

L'Assemblea de Còrsega aprova l'estatut de cooficialitat de la llengua corsa

La llengua corsa, tot i que es fa servir en la retolació i s'ensenya en algunes escoles de l'illa de Còrsega, no és reconeguda oficialment per l'estat francès. De fet, l'estat francès no reconeix cap de les anomenades llengües regionals. Però això pot començar a canviar ara que s'ha aprovat una proposta de cooficialitat elaborada per Pierre Ghionga, president del Consell de la Llengua Corsa, a l'Assemblea de Còrsega. La sessió de dijous s'havia de fer el 25 d'abril, però es va suspendre arran de l'assassinat del president del Parc Natural Regional, Jean-Luc Chiappini.

El text presentat pel president del Consell de la Llengua Corsa, un organisme creat per la Col·lectivitat Territorial de Còrsega el 2005 i votat per l'Assemblea de Còrsega el gener del 2007, preveu l'ús del cors a les escoles i en les relacions amb l'administració pública.

L'aprovació de l'estatut ha aconseguit la unanimitat dels membres de l'Assemblea presents a l'hora de la votació: 36 han donat suport a l'equiparació legal del cors i el francès, mentre que 11 no han volgut participar al vot i 4 n'eren absents –aquests 15 diputats pertanyen a l'oposició de dretes i a una petita fracció del centreeesquerra governamental.

Ghionga esperava una 'majoria forta' en favor de la proposta a la votació, atès que fa dos anys trenta-sis diputats van votar una moció que es manifestava favorable a un eventual estatus de cooficialitat. Ara caldrà reformar la constitució francesa perquè la cooficialitat pugui entrar en vigor.

El 2009, en canvi, diputats independentistes van presentar una moció en favor de declarar l'oficialitat del cors i fou tombada per 28 vots contraris contra 19 de favorables.

 

vilaweb.cat 18/05/13

vendredi, 17 mai 2013

ENFIN ,UNE OFFENSIVE DE F.HOLLANDE VERS L'EUROPE FEDERALE !

" François Hollande à l'offensive sur le front européen " titre ce matin le journal l' Indépendant, à la suite de la conférence de presse hier, du président de la République .Quatre axes ont été déclinés :un gouvernement économique de la zone Euro avec une véritable présidence , une nouvelle étape d'intégration avec une capacité budgétaire et la possibilité de lever des emprunts, l'insertion des jeunes dans  l'Union ,une communauté européenne de l'énergie .Voilà enfin des propositions  qui vont dans le sens de la construction de l'Europe fédérale et c'est une bonne chose .Mais pour avancer vers cet objectif ,il faudra vaincre les oppositions jacobines en France, quelles soient celles de JL Mélenchon ou de M.Le Pen ... Les partisans de l'Europe des régions ,dont je suis ,devraient se réjouir des propositions de F . Hollande et ce serait bien que soit ratifié dans la foulée, par la France, la Charte Européenne des langues régionales !

Joan-Pèire Laval .

PREPARATION DE LA FETE DE ROQUEFORT ET DE L'OCCITANIE .

Lancée en 2011 grâce au partenariat entre la coopérative du Cap Leucate et Pais Nostre la " Festa de l'Occitania e de la vinha " va évoluer cette année .Elle va fusionner avec la manifestation de  Roquefort-Corbières et des producteurs de Roquefort en Rouergue et elle se tiendra le 3 Août prochain sous le nom de " Festa de Rocafort e de l'Occitania " .

Une reunion  de préparation entre les vignerons et Pais Nostre est prévue le samedi 25 Mai à 11 h 30 .

samedi, 11 mai 2013

Le Roman-photo du Samedi

Le roman-photo - ND des Landes... c'est reparti.jpg

jeudi, 09 mai 2013

LE MANIFESTE OCCITANISTE S'ORGANISE DANS LE TARN .

Le manifeste occitaniste se structure dans plusieurs villes et départements . Un comité " Bastir la ciutat " a été crée en pays Tarnais et il organise une reunion publique le samedi 18 Mai à St Sulpice ,salle rené Cassin .Le débat commencera à 17 heures et il sera suivi d'un apéritif ,puis d'un bal traditionnel avec le groupe occitan Tercés . Entrée libre et bal gratuit .