Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

dimanche, 31 mars 2013

CONVENTION DU" MANIFESTE OCCITANISTE "EN JUIN .

La dynamique se poursuit,pas à pas ,autour du Manifeste occitaniste ,stratégie qui vise à la présentation d'un maximun de candidats OC aux élections municipales de l'an prochain . A ce jour, ce Manifeste a été signé par 64O personnalités et militants de toutes sensibilités politiques et culturelles .

Des collectifs du Manifeste sont en formation dans de nombreuses villes et régions et ses animateurs annoncent une Convention des signataires au mois dejuin prochain .

.Le Collectif occitaniste du Narbonnais se reunira mercredi 3 Avril à 18 h 30 au café de la poste ,Bd Gambetta à Narbonne .

vendredi, 29 mars 2013

Cap de setmana de processons

Per Setmana Santa hi ha processons i representacions de la passió i del viacrucis en molts indrets del país. Tot seguit fem un recull de les propostes més destacades d'aquests dies.

Divendres Sant

Divendres Sant és dia de processons. La més antiga és la de la 'Sanch', de Perpinyà, amb gairebé sis segles d'història. Per les portes de l’església de Sant Jaume passa el condemnat, tot de vermell, envoltat pels penitents negres encaperutxats, acompanyats del so incessant d’una campaneta. Els segueixen al ritme del repic dels tambors els 'misteris', les figures processionals de crists i marededéus dels Dolors, i els cants dels goigs.

També és molt espectacular la processó del Sant Enterrament, a Sineu; la de Tarragona, que és una de les més multitudinàries, amb la participació d'onze mil confrares; la de Castelló de la Plana i els actes que es fan a Sagunt, declarats d'interès turístic. A Girona és un espectacle veure els Manaies executant l'estrella i la roda en la processó de Divendres Sant, com també a Mataró. I a l'Alguer es fa la Processó de Nostra Senyora de les Set Dolors, una de les més lluïdes i sentides de Sardenya.

Les processons de l'Encontre

Diumenge es fan per tot el país escenificacions (tant processons com representacions de caràcter teatral) de l'Encontre del Diumenge de Resurrecció o de Pasqua. La processó de l'Angelet d'Ascó, el Cant de l'Àngel d'Olot i de Blanes, l'Angelet de la corda d'Alfarrasí i la recitació de les desmes i la trencada del càntir a Flix o la processó dels Xiulitets d'Alcoi, recorden la trobada de la Mare de Déu amb Jesús després de la resurrecció.

La processó de l'Angelet d'Ascó (Ribera d'Ebre) es tracta d'una variant exclusiva de les processons de l'Encontre que es fan per tot el país. Tot i dir-se 'processó', no ho és. Es tracta d'una funció parateatral que es representa des de fa anys i panys (la tradició oral es remunta, de fet, a més de cent anys).

L'Angelet de la Corda d'Alfarrasí (Vall d'Albaida) és l'últim acte de la Setmana Santa. De bon matí, a dos quarts de nou, les figures de la Mare de Déu Dolorosa i de Jesús es troben a la plaça Major. És aleshores quan una xiqueta aparta el vel negre que cobreix el rostre de la Mare de Déu, anunciant així la resurrecció de Jesús, mentre el cel s'omple de coloms i globus de colors.

A Alcoi se celebra, el diumenge de Glòria de bon matí, la processó dels Xiulitets, que és la processó de l'Encontre. Quan Nostre Senyor i la Mare de Déu es troben, tots els assistents es posen a bufar uns xiulits que porten preparats per a aquest esdeveniment, que són uns botijons menuts plens d'aigua.

Representacions de la Passió

Cal recordar, a més, que aquests dies es pot assistir a moltes representacions de la Passió. Les més conegudes i visitades són les de Cervera, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Ulldecona, que celebra cinc-cents anys de tradició.

CatalunyaReligió.cat disposa d'un mapa on hi ha totes les processons, viacrucis i desfilades que es fan als carrers de Catalunya durant la Setmana Santa. En aquest altre mapa, hi consten totes les passions.

vilaweb.cat 29/03/13

mardi, 26 mars 2013

Hollande renie sa parole !

 

Article de Mariane.jpg

 

 

 

article de Mariane (suite).jpg

 

 

lundi, 25 mars 2013

Soirée d'Hommage à Jean Vialade

Affiche -Hommage à Jean Vialade.jpg

dimanche, 24 mars 2013

Una convocatòria a la xarxa crida a manifestar-se per proclamar la independència el juny

Amb el propòsit de pressionar perquè hi hagi una proclamació d'independència de Catalunya aquest any 2013, ha començat a circular a la xarxa una convocatòria de manifestació el 27 d'abril vinent a Barcelona a les sis de la tarda. El lema és 'Independència, ara', i demana que s'acceleri el procés, ja sigui amb un referèndum enguany o una declaració unilateral d'independència el mes de juny vinent. El grup impulsor de la manifestació s'anomena Coordinadora de Plataforma per la Indepenència i disposa d'una pàgina de Facebook i d'un compte de Twitter.

En la imatge de la convocatòria, que han fet circular fa uns quants dies per la xarxa, apareixen els logotips d'ERC i de Solidaritat com a col·laboradors. De moment, però, cap dels dos partits no s'ha pronunciat oficialment sobre aquesta manifestació.

Sí que ho ha fet el president del Cercle Català de Negocis, Ramon Carner, que hi ha donat suport públicament.

vilaweb.cat . 24/O3/2013

Le roman-photo du Samedi

roma-photo - Europe propre.jpg

vendredi, 22 mars 2013

"Régions et Peuples Solidaires" communique :

Régions et Peuples solidaires.jpg

mercredi, 20 mars 2013

Jean Vialade : L'occitan des grandes luttes viticoles est tombé !

Hommage à Jean Vialade.jpg

La Présidence de la République écrit à Pais Nostre

Lors de la manifestation du 16 Février à Montpellier pour l'intégration des langues régionales dans le projet de loi pour la refondation de l'école, País Nòstre a remis au Préfet de Région une lettre à transmettre à François Hollande. Ci-dessous la réponse du Chef de Cabinet du Président de la République

 

Lettre de la Présidence de la République.jpg

 

mardi, 19 mars 2013

Cent cinquanta-cinc ajuntaments fan seva la declaració sobiranista

La declaració de sobirania que va aprovar el Parlament de Catalunya el 23 de gener passat ja ha obtingut el suport de 155 ajuntaments, que han validat la moció en els seus plens. A banda, han fet el mateix nou consells comarcals, tres diputacions i dues entitats municipals descentralitzades. Segons l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el total d'ajuntaments representen més de 3,2 milions de Catalunya.

La declaració, sobretot, feia referència a l'inici d'un procés que garanteixi el dret a decidir del poble català pel que fa al seu futur, atorgant-li “un caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”. El president de l'entitat, Josep Maria Vila d'Abadal, considera que aquestes xifres corroboren que cada dia hi ha més municipis amb voluntat de participar en el procés independentista català. “Confiem que el procés avanci i puguem fer la consulta com més aviat millor”, va declarar Vila d'Abadal.

Després de l'assemblea anual que va fer l'AMI a Vilanova i la Geltrú, la propera trobada que farà la comissió executiva de l'entitat serà el 15 d'abril que ve, a Olot.

 

 

 

 

avui.cat 19/03/13