Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

samedi, 29 décembre 2012

MANIFESTE OCCITANISTE:REUNION A AUCH LE 5 JANVIER .

La dynamique pour une"convergence occitane"aux élections municipales de 2014 se développe .La premiére reunion de l'année 2013 est programmée à Auch le samedi 5 Janvier à 15 heures en la salle des Cordeliers .Cette assemblée publique sera animée par le Conseiller régional d'Aquitaine David Grosclaude et le point sera fait sur le Manifeste Occitaniste qui approche désormais les 200 signataires .

Pais Nostre appelle ses amis et sympathisants à le signer et à participer à la reunion d'Auch .

www.manifeste-occitaniste.com

vendredi, 28 décembre 2012

JOAN ROQUETA PUBLICA "LA BIBLIA EN OCCITAN " !

"Poder legir aital paraula de Dieu sera per lo poble crestian de tota l'Occitania,una descobèrta a portada d'aquèl tresaur vertadier " escriu dins la prefaci lo Cardenal Peyre Eyt ... Es un eveniment de tria aquèl trabalh,aquèla traduccion de l'Ancian Testament jos la pluma de l' escrivan Joan Roqueta .  

Força conegut per son engatjament occitanista ,autor del "Petit livre de l'Occitanie" e de tant d'autres ,Joan Roqueta publiquèt sovent amb lo nom de Joan Larzac .

La " BIBLIA EN OCCITAN " sortira al mes de febrièr de 2013 mas es tre ara en soscripcion al prètz de 35 eUROS  .Cal escriure a l'editor :

.EDICIONS LETRAS D'OC /5 , Rue Pons Capdenier .31 500 .TOULOUSE .

jeudi, 27 décembre 2012

Mas als consellers: 'No malmeteu les esperances del poble de Catalunya'

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat als consellers del nou govern que tinguin un tarannà dialogant i transparent o que siguin conscients de les esperances dels ciutadans de Catalunya en la legislatura que ara comença i que ha d'acabar portant a un referèndum sobre la independència. 'No pot ser un govern il·lusionista però no pot malmetre les esperances del poble de Catalunya. Mantingueu viva la flama del compromís amb el país', ha dit Mas en l'acte de presa de possessió dels consellers. I ha afegit: 'Voldria un govern transparent i fiable. Sense amagar el cap sota l'ala, que digui la veritat.'

thumb_474__4.jpg

'És un govern que neix amb musculatura política perquè els temps ho demanen, Però no ha de fer perdre ni un gram d'eficàcia; ha de ser capaç de mantenir el vaixell en flotació malgrat les inclemències que hi haurà. I n'hi haurà de més fortes', ha dit Mas, que ha demanat que hi hagi un diàleg institucional amb l'estat espanyol, per més difícils que siguin les relacions.

Les novetats del nou govern

Una de les novetats més destacades d'aquest nou govern és que l’ex-portaveu, Francesc Homs, serà el conseller de Presidència i s'encarregarà també de l'acció exterior. Felip Puig deixarà Interior, que ocuparà Ramon Espadaler, d'Unió, i dirigirà Empresa i Ocupació, en substitució de Francesc Xavier Mena. El secretari del govern, Germà Gordó, serà el conseller de Justícia, en substitució de Pilar Fernández Bozal, que havia estat designada a proposta d'Unió.

Hi ha encara més novetats destacables en aquest nou govern d'Artur Mas, com la incorporació del batlle de Figueres, Santi Vila, a la conselleria de Territori, en comptes de Lluís Recoder, que ja fa uns quants dies que va anunciar que no continuaria a l'executiu. I Neus Munté, de CDC, que substituirà Josep Lluís Cleries a la conselleria de Benestar i Família.

Vila i Munté són les dues cares noves de CDC al govern, perquè Francesc Homs i Germà Gordó ja en formaven part com a secretaris. Santi Vila és el batlle de Figueres i encapçalava la llista electoral de Girona, i Munté és una dirigent de nova fornada que havia treballat a la UGT.

Mantindran la cartera Ferran Mascarell a Cultura; Joana Ortega a vice-presidència; Boi Ruiz a Sanitat; Irene Rigau a Ensenyament; Josep M. Pelegrí a Agricultura i Andreu Mas-Colell a Economia i Coneixement.

Us oferim el perfil dels nous consellers: Qui són els nous consellers del govern d'Artur Mas?

I aquesta és la llista definitiva de conselleries:

Joana Ortega, consellera de Governació i Relacions Institucionals i vice-presidenta del govern.
 
Francesc Homs, conseller de Presidència.
 
Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement.
 
Irene Rigau, consellera d’Ensenyament.
 
Boi Ruiz, conseller de Salut.
 
Ramon Espadaler, conseller d’Interior.
 
Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat.
 
Ferran Mascarell, conseller de Cultura.
 
Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
Neus Munté, consellera de Benestar i Família.
 
Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació.
 
Germà Gordó, conseller de Justícia.

MANIFESTE OCCITANISTE : UN LABEL COMMUN AUX MUNICIPALES 2014 !

Une trentaine de sympathisants ont participé,voila quelques jours, à la reunion Béarnaise du Manifeste Occitaniste à Pau .Un comité régional de 5 personnes a été crée .Le projet ,lancé par les Conseillers régionaux G.Latrubesse et D.Grosclaude ,est de créer une convergence entre tous les candidats des mouvements occitans aux élections municipales de 2014 .L'assemblée Paloise a permis de préciser la stratégie :autour du Manifeste,il y aura une large autonomie de chaque groupe local dans la façon de se présenter aux prochaines municipales.Le"label occitan" sera commun,mais rien n'oblige à partir à ces élections locales en faisant tous la même alliance électorale .

La dynamique unitaire est à l'oeuvre,enfin ... Pais Nostre s'en réjouit et y participera en Languedoc .De nouvelles reunions régionales se préparent à Auch,Marseille,Toulouse, Béziers dans les semaines à venir .

Joan-Pèire Laval .

mardi, 25 décembre 2012

Mas demana al govern espanyol que no entrebanqui el procés d'autodeterminació

thumb_474__4.jpg

 

Artur Mas va prendre possessió ahir del càrrec de president de la Generalitat, demanant fermesa en l'objectiu de portar Catalunya a l'autodeterminació. En un acte al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i en presència del ministre d'Administracions Públiques i d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va demanar a 'l'estat al qual avui pertanyem' que no posés entrebancs al procés perquè el poble de Catalunya decideixi el seu futur col·lectiu. Mas també va defensar l'estabilitat del pacte subscrit amb ERC, va anunciar que el nou govern ja es reuniria dijous i va insistir a obrir-lo a més formacions polítiques que es comprometin amb l'autodeterminació de Catalunya.

'La situació actual depassa qualsevol lideratge, pacte de govern o dinàmica', va dir Mas, que manté la porta oberta a més formacions polítiques. 'Els grans canvis s'han fet gairebé sempre contra corrent, perquè s'ha hagut de lluitar contra l'statu quo establert. Calen actituds diferents', va afegir. I va demanar que el pacte amb els republicans es jutgés pel resultat i no pas per prejudicis.

Al llarg del discurs Mas també va defensar la necessitat d'augmentar la pressió impositiva i la inclusió de noves taxes en el pacte de legislatura amb ERC. 'Cal entendre que per preservar cohesió social la gent s'ha hagut d'acostumar a rebre menys, però també hi ha gent que ha d'aprendre a aportar més. Per després tornar a la normalitat. Caldrà repartir bé càrregues i sacrificis'.

Paraules a Montoro

La presència de Cristóbal Montoro en l'acte d'investidura va ser un dels motius de més atenció. El ministre, acompanyat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, fou a la plaça de Sant Jaume. Després, dins del Saló Sant Jordi, va haver d'escoltar unes quantes paraules de Mas que anaaen adreçades a ell mateix i al govern espanyol. 'Des d'aquest Saló Sant Jordi es controlava i es compensava l'autoritat reial i, per cert, ministre Montoro, s'administraven impostos. Hi havia una monarquia pactada'.

'Cal que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur, que l'estat al qual avui pertanyem no posi cap porta al camp ni reixes a l'expressió de la voluntat d'un poble. Ens considerem nació, amb lleiltat i amb ganes de col·laboració; seguirà essent el nostre tarannà, però també hem de demanar que en aquest moment els valors democràtics vagin davant de tot', va dir Mas.

I ha acabat el discurs amb unes paraules pronunciades per Josep M. Ainaud de Lasarte, que es va morir l'estiu passat: 'Tingueu fe en Catalunya i tinguem fe en Catalunya. No hi ha res que ens la pugui manllevar.'

vilaweb.cat 25/12/2012

País Nòstre a remarcat la fòto publicada per Midi Libre

Notre dame des Landes, Midi Libre, protestacion

Es una protestacion païsana contra l'Ayraultpòrt, en solidaritat ambe los Bretons !

lundi, 24 décembre 2012

Mas pren possessió com a president i manté un gran hermetisme sobre la composició del nou govern

Artur Mas pren possessió avui com a president de la Generalitat en un acte solemne a les 12.00 al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. I ho fa després d'un intens debat d'investidura i mantenint un gran hermetisme sobre la formació del nou govern.

thumb_474__4.jpg

Està previst que Mas arribi a les 11.00 hores per passar revista a la formació de gala dels Mossos d'Esquadra, i que just després la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, llegeixi el decret de nomenament. A continuació, se li imposarà a Mas el distintiu del càrrec, i l'acte s'acabarà amb un parlament del president i l'himne nacional de Catalunya.

A la presa de possessió hi acudiran autoritats de les principals institucions del país i també de de l'estat espanyol. Hi seran, per exemple, el batlle de Barcelona, Xavier Trias, i el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ja va assistor a la presa de possessió del lehendakari Iñigo Urkullu.

Pel que fa a la presa de possessió del nou govern, és previst que demà s'anunciï la data concreta de l'acte, però tot apunta que el dia 27 s'anunciïn els noms dels nous consellers.

 

Vilaweb.cat 24.12.12

François Hollande fa escriure lo gabinet de l'Élysée a prepaus de l'occitan

Lo document es bailat per un simpatisant de País Nòstre.

Letra del President de la Republica frnacesa amagat.jpg


dimanche, 23 décembre 2012

Ongan l'occitan Bernat Lesfargues es premiat per la fundació Ramon Llull a Andorra

Me sembla que l'eveniment es pas estat pron enregistrat al nivèl que cal ; un grand occitanista premiat per una institucion internacionala d'aquesta mesura. Alara o fasèm.

Catalan, occitan


samedi, 22 décembre 2012

La investidura de Mas enceta la legislatura de l'autodeterminació

Artur Mas va ser investit president de la Generalitat de Catalunya ahir, per segona legislatura consecutiva, per 71 vots a favor i 63 contra. Com era previst, va rebre els vots favorables de tots els diputats d'Esquerra (21) i de CiU (50). La resta de diputats, del PSC, PP, ICV, Ciutadans i la CUP, hi van votar contra. Dilluns, Mas prendrà possessió del càrrec i dijous ho faran els consellers del nou govern.

thumb_474__4.jpg

Mas no va haver de menester la segona volta i va poder ser investit a la primera, car va obtenir majoria absoluta en la votació gràcies a un acord de governabilitat amb ERC. El pacte amb els republicans estableix la consulta l'any 2014, tot i que ambdós grups hauran de decidir conjuntament la data. En l'apartat econòmic, incorpora la pujada d'impostos per mirar de suavitzar les retallades.

Un cop investit president, els diputats es van posar dempeus i el van aplaudir, llevat del PP i Ciutadans. De fet, els seus dirigents no van felicitar Mas en primera instància, com van fer la resta. El primer va ser el president d'ERC, Oriol Junqueras, però també ho va fer el líder socialista, Pere Navarro, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i el president del grup de la CUP-AE, David Fernàndez, que va baixar des de la darrera fila per saludar Mas.

Després de les primeres felicitacions, va sonar ‘Els Segadors’, himne nacional de Catalunya, i tots els diputats s'han posat dempeus.

 

vilaweb.cat 22/12/2012