Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

mercredi, 31 octobre 2012

Carles Barrera: 'La Vall d'Aran hauria de ser un territori autònom dins el nou estat català'

thumb_474__4.jpg

 

El Consell General d'Aran va aprovar dilluns una moció reivindicant el dret del poble aranès de decidir la seva relació amb Catalunya, si el Principat esdevé un estat lliure. El text no qüestiona la pertinença a Catalunya, sinó que reclama que els aranesos puguin decidir la seva situació en el 'nou camí nacional' de Catalunya. Ahir, el govern català va manifestar que els aranesos havien d'exercir aquest dret, perquè no tindria gens de sentit negar a la Vall d'Aran el dret d'autodeterminació, que és precisament el dret que el govern català reivindica per a Catalunya. De la moció i de la relació futura entre la Vall d'Aran i Catalunya, en parlem amb el síndic d'Aran, Carles Barrera.

El Consell General d'Aran reivindica el dret de decidir del poble aranès. Com s'hauria d'exercir aquest dret?
—La moció recull una realitat que ja tenim, amb el reconeixement a l'estatut d'autonomia del fet diferencial de la Vall d'Aran. Els dos primers punts de la moció fan referència a la restauració del Consell i al reconeixement de l'estatut del 2006 com a territori singular dins de Catalunya, amb una llengua, una història i una delimitació geogràfica clara. El tercer ve a dir --segons que ho interpretem a Convergència Democràtica Aranesa (CDA) que, en el moment que Catalunya avanci cap a un estat reconegut per Europa, la Vall d'Aran decidirà el seu futur.

I això què voldrà dir, exactament? Us imagineu un referèndum a l'Aran?
—Ara no. En aquest moment el futur de la Vall d'Aran és el mateix futur de Catalunya. Això tothom ho veu clar. Fa set-cents anys que la Vall d'Aran va decidir lliurement el seu camí al costat de Catalunya, i encara hi som. Quan arribarà el moment, si Catalunya exerceix el dret democràtic de fer una consulta, la Vall d'Aran s'haurà de manifestar, evidentment, al costat de Catalunya. I si Catalunya avança i esdevé un nou estat europeu, en el moment que desenvolupi la seva constitució, el poble aranès decidirà com hem de ser reconeguts en aquest nou estat.

I el dret de decidir a què fa referència la moció en què es tradueix?
—Aquesta moció va néixer fa un mes a l'Ajuntament de Bossost, governat pels socialistes. En aquest mes hi ha hagut una deriva molt variable. I ara han presentat aquesta moció al Consell General per tenir un plus de protagonisme. El tercer punt és ambigu, i en canvi hauria de deixar clar que ningú no ha de tenir por que Catalunya avanci cap a un nou estat.

Però la moció es va aprovar per unanimitat...
—Sí, perquè si haguéssim entrat en debat, la lectura dels socialistes hauria estat que CDA impedia que tirés endavant el dret de decidir del poble aranès. I no, no és això. Nosaltres hi estem d'acord, però passa que ells no han tingut prou convenciment per a escriure una moció com ho haurien d'haver fet.

Podria passar que una majoria aranesa fos favorable a restar dins Espanya?
—És una hipòtesi que no té gens de sentit. Des del 1313 la Vall d'Aran sempre ha avançat al costat de Catalunya, i ara no tindria gens de sentit deixar de fer-ho. El nostre país té una singularitat perquè les nostres arrels són occitanes, però geogràficament i administrativament la Vall d'Aran és a Catalunya. No té gens de sentit plantejar-se això; seria errar pel desert tota la vida sense pàtria.

Com es decidiria? No s'hauria de demanar al poble aranès?
—Mira, un exemple és el procés de participació de la proposta de la nova llei d'Aran, que va ser el següent: va sortir d'un plantejament fet pels grups polítics del Consell General d'Aran; quan tots vam estar d'acord, es va trametre el document i es va formar una taula amb representació de tots els ajuntaments aranesos; amb les conclusions es va fer una refosa del document; es va donar audiència pública a tots els ciutadans institucions; i un cop transcorregut el temps en què tothom va fer les aportacions que va voler, el document va ser aprovat en un ple per unanimitat del Consell, ratificat pels plens dels ajuntaments aranesos i va entrar en tràmit al Parlament de Catalunya.

 

Source : vilaweb.cat

lundi, 29 octobre 2012

CiU esbossa el full de ruta de l'estat propi amb la mirada posada en Europa

“És l'hora que Catalunya iniciï el seu propi camí.” La sentència s'inclou en el programa de CiU, que certifica el rumb cap a l'estat propi fixat per la federació, sempre amb el referent de la Unió Europea. El full de ruta, batejat com a Catalunya 2020, com una picada d'ullet a l'estratègia Europa 2020 per sortir de la crisi, posa per escrit els últims compromisos assumits per Artur Mas i preveu una consulta per a la pròxima legislatura perquè “el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu”. Es farà “amb la legalitat que s'esdevingui i amb tota la legitimitat democràtica”.

CiU situa el dret a decidir com un dels pilars fonamentals de l'estratègia futura després de constatar que més de tres dècades no han servit perquè Catalunya trobi el seu encaix a Espanya. “Si l'Estat espanyol no és el nostre aliat, hem de procurar tenir un estat propi”, afirmava ahir el president de la Generalitat en la presentació del programa. “Volem i podem tenir una Catalunya capdavantera en l'Europa 2020, però per fer-ho necessitem estructures d'estat. Això s'ho ha de guanyar el poble de Catalunya a través del dret a decidir i ho guanyarem”, proclamava el també candidat de CiU.

El castellà, cooficial 780_008_4683896_79ad65086719041e6ba0a1ea4663232b.jpg

En el full de ruta, la federació identifica una llista de 105 estructures d'estat que necessita el país, començant per la hisenda pròpia i passant per l'homologació i expedició dels títols de l'ensenyament. El document també estableix que el castellà “tindrà caràcter de llengua cooficial”.

L'aposta de la federació és doble: per l'estat propi i alhora per Europa. I ahir va quedar clar, no només pel títol d'un programa que –més enllà de la legislatura– assumeix els compromisos de la UE per rebaixar l'atur i el fracàs escolar, sinó també per la posada en escena, amb un faristol col·locat just davant de tres senyeres flanquejades per dues banderes europees als extrems. L'escenografia pretenia visualitzar el que el portaveu del govern, Francesc Homs, va afirmar fa pocs dies: un estat català fora de la UE “no pot ser”. “El nostre mirall és la millor Europa”, afirmava Mas.

L'endemà que Mariano Rajoy oferís diàleg, el president va recelar de l'oferta de col·laboració. “Sempre han dit que no a tot el que es proposava i mai han fet una proposta en positiu”, recordava el president.

 

Source : elpuntavui.cat

dimanche, 28 octobre 2012

ELECTIONS EN CATALOGNE /UN SONDAGE DU JOURNAL "LA VANGUARDIA "

Dans un mois,le dimanche 25 novembre, auront lieu les élections du Parlement de la Catalogne.Le principal quotidien de Barcelone",LA VANGUARDIA "publie ce matin, un nouveau sondage qui conforte les partis catalanistes favorables à la souveraineté :

 "Convergencia i Unio "(A.MAS ) : 65 à 66 élus .

  Partit socialista catala (P.Navarro) : 18 élus .

  Partido popular (A.Camacho) :17 élus .

  Esquerra Republicana de Catalunya (O. Junqueras) 16 élus .

  Iniciativa per Catalunya-Els Verds : 12 à 13 élus .

  Ciutadans:6 élus .

 Les partis souverainistes  CIU,ERC et ICV auraient donc 94 à 95 élus et pourraient lancer le référendum d'autodétermination .

. Le 16 novembre à Narbonne ,PAIS NOSTRE organise un débat public sur la situation en Catalogne avec Marc Gafarot de Convergencia Democratica ,le journaliste Jacme Delmas et Joan-Pèire Laval/Café de la poste à 18 h .

LO CALENDIER OCCITAN 2013 ES EN SOSCRIPCION !

Un supèrbe calendièr  amb de fotografias de Joan-Lois Caparros,lo nom dels meses e dels jorns en lenga occitana e un fuèlha d'entresenhas ,atal se presenta lo calèndier Lengadoc 2013 . Sera disponible a la debuta de decembre e la soscripcion es dubèrta al prètz de 15 euros (+ 2,50 pel mandadis) a l'IEO -AUDE ,B.P 105 .11 022 .Carcassona .

Un polit present e un plaser per cada jorn !

samedi, 27 octobre 2012

LE 8 NOV ,L'UNIVERSITE DE LA VIGNE ET DU VIN A FERRALS CORBIERES .

L'édition 2012 de l'Université de la VIGNE ET DU VIN se tiendra le 8 novembre dans le village viticole de Ferrals-Corbiéres .Cette année,le théme retenu par les organisateurs ,le"pays Corbiéres-Minervois " est de savoir comment séduire le consommateur? Vignerons ,négociants ,cavistes et restaurateurs en débattront toute la journée et le repas du soir devrait marier le plaisir et la gastronomie .On peut réserver au tel 04.68.27.88.10 (35 euros ) .

www.universitevignevin.fr

mercredi, 24 octobre 2012

A CARCASSONNE RASSEMBLEMENT DE SOLIDARITE AVEC LES OPPOSANTS A L'AEROPORT DE NANTES .

Les médias font silence et pourtant la répression policière s'abat sur les agriculteurs et tous les opposants au projet d'aéroport de Notre dame des Landes en pays Nantais :plus de 500 CRS et gardes mobiles ,un hélicoptére et des buldozers ... Plusieurs maisons ont deja été détruites ,mais malgré tout la résistance se poursuit .Va t'on vers un nouveau Larzac?

Aujourd'hui 24 Octobre doit avoir lieu à Nantes un procés de plusieurs opposants .En signe de solidarité un rassemblement est organisé à 14 heures devant la Palais de justice de Carcassonne .Il est appellé par la Confédération paysanne,les Amis de la terre,Europe Ecologie et Pais Nostre .

mardi, 23 octobre 2012

BBC trabalha la campanha per las eleccions referendàrias en Escòcia

País Nòstre vos prepausa de far de progrè_s en anglés per entendre los arguments pel YES Campaign en Escòcia, e l'independéncia d'Escòcia.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-19959036

BBC campanha pel YES en Escòcia.jpg

L'independéncia : de qué vòl dire per Escòcia, Flandra, Euskadi, o Catalonha ? Es l'independéncia ligada als eveniment economic sonat crisi ?

Remarca, la BBC en Escòcia es prepausada en tres lengas ! Es un exemple per Radio France, que, per nacionalisme expansionista, es bravament luènh d'aquesta realitat lingüistica.

BBC Scotland es l'estacion la mai granda, mas i a tanben BBC Alba, etc. Seense comptar las estacions privadas coma Real Scotland, etc.

BBC Scotland Lògo.jpg

LES EDITIONS SALES PUBLIENT UN LIVRE-CD "LA CANSO " .

"La Canso",chanson de la croisade contre les Cathares ,chef d'oeuvre de la littérature médiévale occitane méritait cette magnifique publication .L'ouvrage est publié par les éditions Salés avec une présentation de l'historienne du catharisme Anne Brennon .Il est accompagné d'un C.D de la symphonie occitane "Paratge" écrite par Christian Salès et enregistré avec l'Orchestre national de Budapest .

Aprés avoir été présenté au CIRDOC à Béziers ,le livre -CD "La Canso " le sera le samedi 27 octobre à partir de 14h30 ,au magasin "Cultura " à NARBONNE ,en présence d'Anne Brennon et Christian Salès . Pais Nostre invite tous ses amis à venir nombreux à cette signature .

lundi, 22 octobre 2012

LES FORCES SOUVERAINISTES MAJORITAIRES AU PAYS BASQUE !

Les partis Basques ont gagné les élections de la communauté autonome d'Euskadi :

La premiére force revient à l'historique Parti Nationaliste Basque avec 27 députés ,suivi de EH Bildu,la gauche indépendantiste avec 21 élus ;puis le Parti Socialiste d'Euskadi avec 16 élus;la droite espagnole du Partido Popular ,10 élus .

Avec 48 députés sur les 75 du parlement Basque,les partis souverainistes sont largemment majoritaires .Le prochain lehendakari sera le leader du P.N.B Inigo Urkullu .Pais Nostre lui a envoyé toutes ses félicitations .

dimanche, 21 octobre 2012

Se faràn tanben un encontre per saber sobre Catalonha a Tolosa

País Nòstre convida totes lo sòci a informar los amics occitans e las amigas de Tolosa de l'encontre.

20 novembre a Tolosa.jpg

País Nòstre se fa lo resson d'aquel encontre, per simplament vos indicar que ne podètz far tanben dins lo vòstre vilatge o vil, serèm aquí per vos ajudar a l'organizacion.