Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

samedi, 31 décembre 2011

LES MOUVEMENTS OCCITANS PREPARENT LE 31 MARS 2012 A TOULOUSE !

Tout doit être fait pour que la manifestation  du samedi 31 mars dans les rues de Toulouse soit un grand succés .A un mois de l'élection présidentielle et sous le regard des médias et des candidats ,l'occitanisme doit montrer la force de la revendication pour la reconnaissance officielle de notre langue et de notre culture .Il faut faire monter la pression dans toutes les régions et les villes :une campagne active d'affichages,de communiqués de presse,d'initiatives sur les marchés et les lieux publics .Pais Nostre y prendra sa part ,dans l'unité ,aux cotés des mouvements et des associations culturelles,économiques et politiques .Nous appellons tous les mouvements occitans à envoyer des délégations à la reunion de préparation lancée par le collectif ,vendredi 6 janvier ,à 18 heures au siége de Convergencia Occitana à Toulouse. Anèm oc per la lenga Occitana !

Bona annada,plan granada e acompanhada !

Joan-Pèire  LAVAL .

Crida a la “revolta” kurda arran de la matança de civils

El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) va fer una crida ahir a un aixecament popular en venjança per la mort de 35 civils kurds durant el bombardeig de l'aviació turca en una zona fronterera amb l'Iraq, la nit de dimecres a dijous. En un comunicat citat pel diari turc Hurriyet, el PKK anima el poble del Kurdistan a reaccionar contra la “massacre” i a “buscar una solució a les seves reivindicacions a través de la revolta”.780_008_4485416_a4bf1cfaf5ec52565c77159a769d9e79.jpg

El primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va reconèixer que l'exèrcit havia comès un error, ja que va confondre les víctimes –uns contrabandistes que entraven mercaderies provinents de l'Iraq– amb guerrillers del PKK, i va lamentar l'incident i va donar el condol als familiars. El dirigent islamista va justificar l'atac pel fet que, en el passat, els guerrillers havien utilitzat la mateixa ruta que els contrabandistes per transportar als lloms de mules municions per atacar els controls militars. Milers de kurds indignats van enterrar ahir les joves víctimes del bombardeig al crit d'“Erdogan, assassí”. La multitud va acompanyar els taüts des de la localitat d'Uludere, on es va fer l'autòpsia als cossos i on es va celebrar una cerimònia a la mesquita, fins al cementiri de Gülyazi, a prop de la frontera iraquiana. La majoria dels morts tenien entre 12 i 18 anys. Segons els mitjans turcs, 28 de les 35 víctimes eren membres d'una mateixa família.

 

Source : elpuntavui.cat

lundi, 26 décembre 2011

Mas descarta un pacte estable amb el PP

El president de la Generalitat, Artur Mas, va refusar ahir l'oferta d'Alícia Sánchez Camacho de fer del PP un soci estable pel govern català. 'Em sento confortable en aquesta situació i és la nostra obligació arribar a acords amb diferents partits', va dir Mas, responent a Camacho, en unes declaracions fetes durant l'ofrena floral d'homenatge al president Francesc Macià que s'ha fet avui al cementiri de Montjuïc.

1324875600.jpg


Junqueras demana una concentració de forces

Abans de Mas, que va fer l'ofrena acompanyada per la néta de Macià, la primera comitiva fou la d'ERC, encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, que va subratllar que Macià va haver de prendre 'decisions difícils que no van rebre el suport d'altres partits tret dels republicans'. I va tornar a fer un gest d'acostament al govern demanant-se si els partits polítics serien capaços d'estar prou junts i 'fer una concentració de forces per encarar els grans reptes dels propers mesos i anys'.

L'Ajuntament de Barcelona torna a participar a l'homenatge

El batlle Xavier Trias va encapçalar la delegació de l'Ajuntament, una institució que feia anys que no assistia a l'homenatge i que a partir d'ara ho farà de manera regular. Trias va destacar Macià com 'una persona que va tenir un valor especial, un fort lideratge i que va ser molt estimat per la gent'. Tot seguit, Núria de Gispert va encapçalar la comitiva de la mesa del Parlament i, el diputat Uriel Bertran, la de Solidaritat per la Independència. 'Macià és un referent ineludible per Catalunya, atès que en la seva activitat política va fer grans gestes com el tancament de caixes, la proclamació de la República i actes de sobirania', va dir Bertran. Finalment, Oriol Pujol, en representació de CDC, també va apluadir la figura de Macià i va assimilar el seu lideratge amb el de Mas.

 

Source : vilaweb.cat

samedi, 24 décembre 2011

LES SALINS DE GRUISSAN RECONVERTIS DANS L'OSTREICULTURE ;

 

200904160088_w350.jpg

Le drapeau occitan flotte sur l'ile St Martin à Gruissan. Offert par Pais Nostre il souligne le combat que ménent les sauniers pour reconvertir ce site exceptionnel fermé de maniére autoritaire par la compagnie des "Salins du Midi" en 2009 .Les sauniers ont relevé le défi ,et en paralléle aux actions juridiques menées par la commune contre les Salins, ils se sont lancés dans l'ostréiculture. Ils se sont associés à un ostréiculteur de l'étang de Thau ,Guy Sanchez ,et depuis 2010 ,ils affinent les huîtres dans une partie des anciens bassins .La production s' élève à une centaine de tonnes et en cette fin d'année, ils viennent de lancer une huître "spéciale St Martin." Cette huître a bénéficié d'un élevage spécifique " explique le directeur du site ,Patrice Gabanou "la période d'affinage,qui consiste à reproduire les marées , comme sur la côte Atlantique, a été plus longue, les mollusques ont ainsi bénéficié d'une quantité de phytoplancton plus importante " . Les sauniers ont aussi crée une table d'hôtes ,La Cambuse du saunier ",ou l'on peut déguster la production sortie des bassins . C'est une belle aventure que sont en train de vivre les sauniers de Gruissan .

mercredi, 21 décembre 2011

Muriel Casals: 'Òmnium ja treballa en l'objecció fiscal'

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va pronunciar un discurs contundent durant la Nit de Santa Llúcia. Va insistir en les grans línies de treball de l'entitat, que ja va avançar al juliol, a l'acte del cinquantè aniversari, en pro de la independència cultural, la independència fiscal i el dret de decidir. 'La societat civil ha de reaccionar, no podem quedar-nos impassibles quan el govern de l'estat es burla del nostre govern i infringeix amb escarni els seus compromisos.'

 

thumb_474__4.jpg

Casals va insistir en la gravetat del moment que viu Catalunya, i va demanar al govern que presentés al parlament la llei de consultes que ha de permetre a la gent de decidir a les urnes sobre el pacte fiscal: 'Només si Catalunya gestiona els impostos que són el resultat de l’esforç productiu de tots els qui hi vivim, podrem assegurar la cohesió social que és la base de la nostra necessària cohesió nacional.'

En l'àmbit cultural, Casals va ser clara: ens manca un estat. 'Tenim la cultura, tenim la indústria i tenim el públic. Ara només ens manca un estat que potenciï aquestes riqueses tal com ens recorda sovint el conseller de cultura. Aquest estat, no el tenim, i tenim seriosos dubtes que mai l’estat espanyol actuï com a tal'. I va demanar a Ferran Mascarell que actués com un ministre, 'mai com un delegat de ningú'.

També va demanar al conseller que defensés la llengua de les agressions, sigui on sigui que es produeixin. I va reivindicar l'orgull de molts dels productes culturals catalans, posant-ne dos exemples: el film 'Pa Negre', dirigit per Agustí Villaronga i produït per Isona Passola; i la novel·la 'Jo confesso' de Jaume Cabré.

Mascarell li va respondre dient: 'No pateixi, senyora presidenta, ni jo ni cap membre del govern de Catalunya se sent delegat de ningú. Ens sentim responsables d'una nació que es vol sobirana, lliure i democràtica i que sap que perquè això sigui possible es necessiten moltes coses i la primera és que les lletres del país funcionin.'

 

Source : Villaweb.cat

mardi, 20 décembre 2011

UNE "PLATEFORME OCCITANISTE " POUR L'OBJECTif 2014 !

Quelques dizaines d'occitanistes se sont rassemblés à Barbaste ( Lot et Garonne ) à l'invitation de deux conseillers régionaux David Grosclaude (Aquitaine ) et Guilhèm Latrubesse ( Midi Pyrénées ) voilà quelques jours . Militants politiques et culturels de diverses sensibilités et personnalités présentes sont tombés d'accord pour la création d'une " Plateforme Occitaniste ",une sorte de coalition, afin de donner plus de visibilité et de présence au mouvement occitan sur la scéne publique . L'objectif est d'occuper le terrain des élections municipales en 2014 , les élections locales étant de trés loin préférables à des élections nationales ,beaucoup plus difficiles .Une nouvelle assemblée aura lieu à Toulouse,début février 2012 . Cette volonté unitaire est à saluer et Pais Nostre suivra de prés la suite de cette dynamique lancée par nos amis Grosclaude et Latrubesse .

Joan- Pèire  Laval .

dimanche, 18 décembre 2011

El Barça continua essent el millor equip del món

El Barça ha tornat a demostrar que és el millor equip del món. Els blau-grana, que han jugat amb una superioritat inqüestionable, han guanyat la final del mundial de clubs del Japó contra el braslier Santos, el millor equip del continent americà, per 4-0. Els artífex dels gols han estat Messi (16' i 81'), Xavi (23') i Cesc Fàbregas (44'). Mai cap equip no havia guanyat la final del mundial per una diferència de quatre gols.

thumb_474__4.jpg

L'equip ha sortit amb nou jugadors del planter en l'onze inicial, i tots ells han volgut mostrar, amb un missatge a la samarreta, el seu suport a Villa, que es va lesionar la tíbia la dijous i que és pendent de ser intervingut quirúrgicament.

Aquesta és la vuitena edició de la competició entre els campions dels campionats de clubs dels cinc continents, organitzada per la FIFA. Fins ara, l'han guanyada tres equips brasilers (Corinthians, São Paulo i l'Internacional de Porto Alegre), dos d'italians (Milan i Inter), un d'anglès (Manchester United) i un de català (Barça). El Barça és l'únic equip que ha arribat més d'una vegada a la final, concretament tres, i per tant, pot ser el primer que repeteixi títol.

 

Source : vilaweb.cat

VIVRE ET TRAVAILLER AU PAYS A DURBAN ,DANS LES CORBIERES .

Serge Marty ,élu à Durban,membre de Pais Nostre lance un appel:Consommer au pays ,acheter et faire réparer local est une démarche citoyenne qui permet aux jeunes de s'installer ,de vivre et de travailler au pays . Notre ami Mathieu Cazabant vient de lancer, dans le village,sa micro entreprise "Cuicui informatique"...réparations,maintenance PC,aide aux scolaires et débutants,navigation internet,envoi mail ... vivre au pays ne doit pas rester un joli slogan,prenons conscience que pour permettre à nos jeunes de s'installer,il faut leur donner du travail . N'allez pas chercher loin les services disponibles sur place ! Pour tout contact avec Mathieu tel 06 .76 .37 .94. 14 .

samedi, 17 décembre 2011

PAIS NOSTRE A LANCE SON GROUPE DU PAYS BITERROIS !

La structuration du mouvement Pais Nostre se renforce en Languedoc . A l'issue d'une reunion publique tenue au Café de la Comédie vendredi  16 décembre ,le mouvement  a crée un groupe en Pays Biterrois .Aprés une présentatiion de l'histoire de Pais Nostre et de ses activités ( par Alain Garau et J.P Laval ) un débat s'est engagé sur les priorités et les perspectives locales .Deux thémes seront mis en avant,les évolutions urbaines et la mise en péril du patrimoine de Béziers d'une part,et la défense du Canal du midi,mis à mal par la gestion de Voies navigables de France d'autre part . Un débat public avec des urbanistes est dores et deja programmé courant janvier 2012 . Une porte parole a été désignée ,Pascale Godefroy,qui animera le groupe biterrois avec Christian Jougla .Amis et sympathisants sont invités à venir renforcer le nouveau groupe régionaliste .

Pais Nostre / tel 06 72 55 04 36 .

vendredi, 16 décembre 2011

OCCITANIA DINS LA CARRIERA LO 31 DE Març a TOLOSA !

25 OOO A 3O OOO occitans dins las carrièras de Tolosa lo dissabte 31 de març de 2012, es l'objectiu del collectiu"Anem oc per la lenga occitana  " .Tot comènçara dins la matinada amb la mesa en plaça d'un Vilatge occitan ont se traparan estands de productors e de totas las associacions occitanistas . Apuèi, a 14 °3O, sera lo moment de la manifestacion dins lo centre de la ciutat .En fin de jornada,una serada festiva -benlèu dins la sala del Zénith- recampara lo grop gascon "Nadau" los provençals del "Cor de la plana " e un fum d'autres. La coordinacion per la lenga occitana ven de recrutar una permanenta per l'organisacion:es una femna jove,Gemma Cuni d'origina catalana e que fa un master de traduccion a Tolosa .Per Pais Nostre,se cal mobilisar tre ara dins cada region ,cada vila e vilatge .Lo movement a decidit d'aparéisser dins la manifestacion amb una bandierola "Pais Nostre - Força occitana " . Joan-Pèire Laval .

2012@manifestarperloccitan.com   /  Tel 05 34 44 97 11 .