Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

lundi, 31 octobre 2011

"AGORA OCCITANA",UNE EMISSION SUR RADIO LENGA D'OC .

Depuis le printemps,un partenariat entre Radio Lenga d'Oc et Pais Nostre a permis la création d'une émission mensuelle "Agora occitana ". Elle reunit des personnalités qui débattent autour d'un théme ,en lien avec l'actualité . C'est autour de la vaste question de l'environnement qu'une nouvelle édition vient d'être enregistrée dans les studios de Montpellier . Le géologue Michel Wiénin et le spécialiste du nucléaire Patrick Nouguier, ont dialogué avec Pascal Pottier et Joan-Pèire Laval :avenir du pétrole,accidents nucléaires,polémique sur l'exploitation du gaz de schiste ,énergies alternatives ont nourri le débat . L'émission sera diffusée sur les ondes ce jeudi 3 Novembre à 19 heures .On peut écouter Radio Lenga d'Oc à Montpellier,Alés, Séte sur 95.4; Millau 106.1;Mende 91.0;St Affrique 88.5 .                               

info@radiolengadoc.com

dimanche, 30 octobre 2011

La Comunitat de Treball dels Pirineus dóna suport al corredor del Mediterrani

El consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus ha donat suport a la decisió de la Comissió Europea d'incloure el corredor del Mediterrani com a eix prioritari de la xarxa bàsica europea. En una declaració conjunta i a proposta del govern català, els presidents i representants de la CTP han expressat la seva satisfacció per la decisió de la Comissió Europea. La CTP ha demanat el suport de la Unió Europea i dels estats francès i espanyol per aconseguir desenvolupar “un entramat de línies ferroviàries d'altes prestacions i interoperables per connectar les diferents capitals regionals entre elles i amb les xarxes francesa i espanyola”. Les regions i comunitats autònomes del CTP s'han adherit als objectius fixats pel Llibre Blanc de la Comissió Europea, com ara la necessitat de transferir el transport de mercaderies per carretera al ferroviari per a distàncies superiors a més de 300 km; crear enllaços multimodals entre capitals europees i grans ciutats d'Europa, ports, aeroports i passos fronterers; i limitar les emissions de gas d'efecte hivernacle i fomentar un compromís a favor d'un transport sostenible, entre d'altres.

Ple a Tolosa de Llenguadoc

La Comunitat de Treball dels Pirineus va celebrar ahir, a Tolosa de Llenguadoc, el XXIX Consell Plenari, en què va tenir lloc el canvi previst en la presidència de la CTP. Yolanda Barcina, presidenta del govern de Navarra, va prendre el relleu del fins ara president Martin Malvy, president del Consell Regional del Migdia-Pirineus. En el ple van participar-hi Germà Gordó, secretari del govern de la Generalitat de Catalunya; Luisa Fernanda Rudi, presidenta del govern d'Aragó; Yolanda Barcina, presidenta del govern de Navarra; Martin Malvy, president de la regió del Migdia-Pirineus; Alain Rousset, president de la regió d'Aquitània; Jean Claude Gayssot, vicepresident d'Assumptes Internacionals i Europeus de la regió del Llenguadoc-Rosselló; Gilbert Saboya, ministre d'Afers Exteriors del principat d'Andorra, i Guillermo Echenique, secretari general d'Acció Exterior del govern basc.

780_008_4442030_e402eed33c818b096f7eac149af5afca.jpg

Protesta contra la presidenta

Un grup que es reivindicava del moviment Mugitu va agredir i embrutar amb dos pastissos la presidenta del govern foral de Navarra, Yolanda Barcina, quan van interrompre el ple de la CTP ahir a la tarda. Els agressors portaven pancartes amb eslògans contraris al tren d'alta velocitat i van enregistrar l'agressió en vídeo. Barcina va haver d'abandonar la sala per canviar-se de roba i va ser aplaudida quan va tornar al ple.

vendredi, 28 octobre 2011

Referèndum d'independència: el “sí” creix i el “no” perd pes

El “sí” a la independència va tornar a guanyar al setembre tal com ja ho havia fet al juny. Fins i tot amb dos punts més. I el “no” a l'estat propi es redueix encara més i perd un 3'5% respecte de l'anterior baròmetre. L'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que preguntava per segon cop per la resposta: “sí” o “no” a un referèndum d'independència de Catalunya, ofereix un resultat d'un 45,4% a favor i d'un 24,7% en contra. Si, tal com passaria en un referèndum real, s'extreu l'abstenció del global i tan sols es tenen en compte els que anirien a votar, el percentatge del “sí” pujaria a un 60%, i el del “no”, a un 40%.

Tanmateix, quan s'introdueix un tercer element entre els mateixos enquestats apareixen els grisos. Les preferències entre que Catalunya sigui un estat federal, una comunitat autònoma com ara o un estat propi estan més igualades que mai –entorn d'un 30% per a cada opció–. Fins ara, els catalans optaven majoritàriament per l'autonomisme o el federalisme, però en els últims sondejos l'independència ha crescut.

780_377_61608_2a85575e6ce0ba2eb09b84763138fe0b.jpg

Els motius que portarien la gent a votar a favor de la independència de Catalunya serien, bàsicament, factors econòmics i, amb molta menor mesura, el sentiment identitari. Pel contrari, els que afirmen que votarien en contra ho fan, bàsicament, per preservar “la unitat d'Espanya” o perquè diuen que són “partidaris de la globalització”. El dubte seria saber què farien els indecisos: el 24% que s'abstindrien o que no anirien a votar, i el 5% que no sap què votaria. Els dos partits clau, els que tenen més vots i els electors dels quals estan més dividits, són CiU i el PSC. Els electors de CiU estan dividits en aquesta qüestió, ja que només un 56% votarien “sí”.

L'enquesta també va tornar a deixar clar que una majoria dels catalans –un 75%– són partidaris, més o menys, d'establir el concert econòmic; és a dir, que les administracions catalanes recaptin tots els impostos i en decideixin la distribució.

mercredi, 26 octobre 2011

UN N° SPECIAL "L'ATLAS DES MINORITES "PUBLIE PAR LE MONDE/LA VIE.

"Notre monde est,depuis toujours un monde de minorités.A la biodiversité fait écho la diversité culturelle.Proposer un Atlas des Minorités,c'est donc penser le devenir de nos sociétés à partir d'un autre regard sur plusieurs millénaires d'histoire humaine...L'Atlas des Minorités s'inscrit dans l'esprit d'une collection et d'une collaboration entre les rédactions du Monde et de La Vie,avec l'appui des meilleurs experts et universitaires " expliquent les éditeurs dans une note d'introduction .

Cet Atlas de 186 pages est sructuré en plusieurs chapitres( Qu'est-ce qu'une minorité /Une longue histoire/Les mosaiques contemporaines/ Minorités issues des migrations/Tous Minoritaires ) et riche de 200 cartes .On soulignera un article consacré aux langues régionales en France, ainsi qu'un autre sur le régionalisme  constitutionnel en Espagne-ainsi qu'une étude sur Flamands et Wallons en Belgique .

.L'ATLAS DES MINORITES est en vente dans les kiosques et librairies au prix de 12 Euros . Nous le recommandons .

lundi, 24 octobre 2011

PAIS NOSTRE:ACCIONS AVANS LA MANIFESTACION DE TOLOSA ...

Lo jornal "La Setmana " (del 21 al 27 d'Octobre) fa lo punt sus la preparacion de la

manifestacion occitana de Tolosa ,lo 31de març de 2012 .E escriu,que dins un acamp

"lo movement Pais Nostre  a decidit de doas accions preparatorias a la manifestacion.

Atal,organizaran d'aqui a la fin de l'annada una manifestacion davans lo  rectorat  del

Montpelhièr per demandar mai d'ensenhament de l'occitan dins l'academia ...

Lo movement a tamben decidit d'organisar dos debats a Narbona e Montpelhièr sul

tèma "quina politica per l'occitan ?".I convidaran Robert Navarro,lo senator qu'a portat

lo projècte de lei sus las lengas regionalas e un deputat de l'UMP local. Enfin Pais

Nostre vol començar de mobilizar la premsa per que parle tre ara de la manifestacion

de Tolosa " .


dimanche, 23 octobre 2011

“Solucions per a Euskal Herria”

Els agents polítics, sindicals i socials signants de l'Acord de Gernika –entre ells l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna i Aralar– van encetar ahir el nou cicle polític que s'obre al País Basc després de l'anunci d'ETA de posar fi de forma definitiva a la lluita armada. Ho van fer amb una manifestació multitudinària que va recórrer els carrers de Bilbao per reclamar “solucions per a Euskal Herria” en aquest nou escenari sense violència.

780_008_4438092_3b632240f79ed69104a8ce940ef34859.jpg

Amb crits a favor de la independència, l'apropament dels presos i l'amnistia, els organitzadors van demostrar la seva capacitat de convocatòria aplegant desenes de milers de ciutadans al carrer sota el lema “Euskal Herriak konponbidea nahi du” (Euskal Herria vol una solució).

La marxa va finalitzar davant l'Ajuntament de Bilbao, on Belén Arrondo, del sindicat d'ensenyament STEE-EILAS, i Ainhoa Etxeaide, secretària general del sindicat LAB, van llegir un manifest en el qual van reclamar, entre altres qüestions, una “solució íntegra” que “doni sortida a totes les claus del conflicte, a les seves causes i a totes les seves conseqüències”.

“Sense vencedors”

Després de la Conferència Internacional de Pau celebrada a Sant Sebastià dilluns passat, que ha fet “propostes concretes per respondre tant a les conseqüències com a les arrels del conflicte”, van apuntar que aquestes recomanacions són “vàlides per promoure una solució íntegra, democràtica, dialogada i sense vencedors”. Són, en la seva opinió, “propostes vàlides per promoure la solució que portarà una pau duradora”.

Dos dies després de l'històric anunci d'ETA de posar fi a la violència, amb el qual s'ha donat resposta a la primera de les cinc propostes de la Conferència de Pau, els convocants van voler instar ahir els governs espanyol i francès a complir la segona recomanació i a asseure's a dialogar amb l'organització armada per donar sortida a “les conseqüències de dècades de confrontació”.

“ETA ha respost ja i la seva decisió ha generat un escenari polític totalment nou. ETA ha donat una notícia que ens apropa cap a un escenari de pau”, van subratllar els signants de l'Acord de Gernika en el manifest final.

El conflicte es manté

A banda d'aquesta negociació dels estats amb l'organització, però, van recordar també que es manté el conflicte polític de fons, per la qual cosa van fer una crida a “la necessitat del diàleg polític perquè les bases de la futura convivència democràtica només poden construir-se des de l'acord entre totes les cultures polítiques d'Euskal Herria”. En qualsevol cas, van voler deixar clar que no són ni els governs ni els partits els que tenen l'última paraula en aquest conflicte, sinó els ciutadans bascos.

“En aquesta situació, que no té precedents en la història recent del nostre poble, la clau és la ciutadania basca (...) Si volem que els uns i els altres es moguin, som la societat basca els que hem d'empènyer-los, amb tota la nostra força”, van apuntar.

El dret a decidir

Al començament de la marxa, Maribi Ugarteburu, en nom de l'esquerra abertzale, va reclamar “respecte al dret a decidir”. “No demanem més: democràcia real ja a Euskal Herria”, va assenyalar.

Per la seva part, el secretari general d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar, va manifestar que l'anunci d'ETA ha estat “un primer pas imprescindible”, però va apuntar que encara queda “molta feina per fer” per construir una “realitat normalitzada”.

Reivindicar el diàleg

Per part d'Aralar, Dani Maeztu va dir que després del “final de la lluita armada” ara “és el moment de reivindicar el diàleg, per reconèixer les víctimes, per complir els drets dels presos bascos i per enfrontar-se al conflicte polític”. Des d'Alternatiba, Oskar Matute va insistir que són els ciutadans els que tenen la “clau” per solucionar el conflicte.

A banda d'aquests representants polítics, dirigents històrics de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria, Jone Goirizelaia, Joseba Permach, Pernando Barrena o Iñigo Iruin, l'antic dirigent d'ETA Eugenio Etxebeste Antxon, així com un gran nombre de representants dels sindicats i agents socials signants de l'Acord de Gernika van participar en la marxa, que ha servit per tancar una setmana històrica al País Basc amb la celebració de la Conferència Internacional de Pau i, sobretot, l'anunci d'ETA de posar fi a la lluita armada.

samedi, 22 octobre 2011

El full de ruta català

Catalunya té un pla per rebre el corredor mediterrani. El conseller de Territori, Lluís Recoder, va comparèixer ahir per presentar l'agenda catalana de l'eix, un full de ruta “molt estudiat i gens improvisat” que ha preparat durant mesos per posar-lo damunt la taula del Ministeri de Foment just aquest dia, l'endemà que Europa prioritzés l'eix en la seva xarxa bàsica fins al 2020.

“Ningú més està presentant avui un projecte com el nostre, el corredor representa per a Catalunya molt més que per a qualsevol altre territori”, constatava. I és que per ell, “el corredor mediterrani no és un fi en si mateix, i cal treballar altres aspectes per treure'n un rendiment”. Per això, per exemple, el govern ja es planteja les reserves de sòl que cal fer per a les àrees de negoci o nous corredors a la vora, i fins i tot com s'hi ha de gestionar la mobilitat.

780_377_61458_7e7b0e734eb1f4151d90d7c9bf3068fa.jpgEl document, “clar, rigorós i realista”, proposa bàsicament les actuacions que el govern considera necessàries en quatre estadis temporals, des del 2012 fins al 2030, en funció de la prioritat que hi dóna (vol fomentar l'accessibilitat a ports, aeroports i ciutats) i l'estat actual de la tramitació (vegeu peça a la plana següent). I també hi posa xifres: calen 1.112 milions per a les obres a curt termini (fins al 2015), 2.788 més per a les que són a mitjà termini (fins al 2020) i 1.903 més per a les actuacions a llarg termini (entre 2020 i 2030). En total, 5.803 milions, uns 1.200 menys que els que
el Ministeri de Foment estima que costen aquestes mateixes obres. “Hem fet un
càlcul d'acord amb els experts del departament i empreses filials, i hem anat a esgarrapar costos projecte per projecte”, explicava, per justificar el desfasament, Recoder, que era molt crític amb els sobrecostos d'algunes estacions “de disseny” que s'han construït en els últims anys, per exemple a l'L9 del metro de Barcelona. El conseller, a més, considera que la reducció pressupostària també “permetria que tot es fes en un
termini menor”.

La majoria de projectes indicats ahir pel govern ja són a l'estudi tècnic del corredor que el ministeri va presentar al març, però no tots. És a dir, que caldrà plantejar-los i convèncer Foment perquè els faci. “Tenim un conjunt d'arguments que intentarem fer valer”, avançava Recoder. Es tracta, per exemple, de l'estació proposada a l'aeroport de Girona, i de l'ample mixt que es demana per a la línia actual entre Figueres i Portbou.

Lleida, fora de la xarxa

Un cas semblant, però potser més greu, suposen les actuacions previstes pel govern que la Comissió Europea ni tan sols ha inclòs en la xarxa bàsica presentada dimecres. Per exemple, la creació del Logis Ebre i, sobretot, la connexió de Lleida al corredor mediterrani, per mitjà d'un tercer rail a la via
convencional actual fins a Sant Vicenç, per Reus i per Valls. I és que Europa ha dibuixat la bifurcació de l'eix mediterrani des de Tarragona a Madrid per la línia de Casp, i no per Lleida. “No coincidim en el dibuix, perquè l'altre seria l'enllaç lògic per a Catalunya, i
tenim molt d'interès que Ponent quedi connectat”, concloïa Recoder.

lundi, 17 octobre 2011

RASSEMBLEMENT CITOYEN A BARJAC CONTRE LE GAZ DE SCHISTE!

Un rassemblement contre les gaz de schistes se tiendra dimanche 23 octobre à Barjac. Simultanément un autre rassemblement se tiendra à la Ferté sur Jouas en région parisienne pour les permis relevant des régions du Nord. Cette manifestation est organisée par les Collectifs du Gard et de l'Ardèche. l’Ardèche est toujours menacée au sud par les permis "Plaine d’Ales" et "Bassin d’Ales", le Gard est toujours menacé par les permis "Plaine d’Ales", "Bassin d’Ales", "Navacelle" et "Nîmes", l'Hérault et l'Aude sont toujours menacés par les permis "Plaine du Languedoc".

PAIS NOSTRE SOLIDAIRE

barjac.jpg

samedi, 15 octobre 2011

"CASTANHA E VIN NOVEL " DES VIGNOBLES DU CAP LEUCATE .

Les vignerons vont proposer dés jeudi 20 octobre le vin nouveau dans les caves ,bars

et restaurants de tout le Languedoc .Impossible de citer toutes les fêtes ou les

amateurs pourront se régaler,boire et chanter : à retrouver dans la presse régionale.

Nos amis des vignobles Cap Leucate feront goûter le vin nouveau dans les caves et

caveaux viticoles de Leucate,Port Leucate,Roquefort des Corbiéres,Fitou,La Palme

et Port la Nouvelle.Vendredi 21 Octobre,c'est au chai La Prade que se fera la festa

"castanha e vin novél ",à partir de 18h30 .On espére entendre le président Joel

Castany entonner des chants occitans,à la gloire du vin et du pais .

mercredi, 05 octobre 2011

COORDINATION LANGUEDOC DE PAIS NOSTRE LE 15 OCT A BEZIERS .

L'ensemble des groupes de Pais Nostre du languedoc se retrouveront en coordination
régionale le 15 Octobre à 14h30 à Béziers (café de la Comédie sur les Allées   ) .

A l'ordre du jour,un tour d'horizon de l'actualité régionale et le  point sur de trés 

nombreux dossiers :la situation de l'enseignement public de l'Occitan /les

propositions du mouvement pour sauver le canal du midi /les questions du gaz de

schiste et du projet d'usine d'huile de palme à Port la nouvelle / le blog de Pais

Nostre et la lettre trimestrielle .Enfin seront abordés les préparatifs de la

manifestation occitaniste du 31 Mars 2012 à Toulouse .

Les sympathisants du mouvement sont invités à participer à la reunion .